Moldovenii, considerați EXOTICI la Timișoara! Un panou publicitar controversat a trezit nemulțumiri

18 Aug. 2021, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Aug. 2021, 17:29 // Actual //  MD Bani

Panou publicitar controversat la Timișoara: Diversitatea înseamnă să lucrăm cu cele mai exotice persoane. Moldovenii, de exemplu.

Panoul publicitar a fost realizat pentru compania Vitesco Technologies, un furnizor german de automobile pentru tehnologiile de transmisie și propulsie. Compania a explicat, în urma controverselor, că scopul reclamei a fost acela de a arăta că „diversitatea e importantă”, afirmând că „nu a fost intenția noastră de a insulta vreo naționalitate sau cultură”, scrie Realitatea.md.

Totuși nu este clar dacă reclama se referă la moldoveni, ca naționalitate, cetățeni ai Republicii Moldova, sau se referă la moldovenii din regiunea Moldovei, România.

Mesajul a fost amplasat în centrul Timișoarei. „Diversitatea înseamnă să lucrăm cu cele mai exotice persoane. Moldovenii, de exemplu”, scrie mare pe un fundal galben, transmite presa din România.

Textul a fost considerat de mulți unul ofensator la adresa moldovenilor, stârnind un val de reacții pe rețelele Facebook și Reddit.

Istoricul ieșean Dorin Dobrincu consideră că mesajul este „o mitocănie”, în timp ce Dan Radu, fondator al asociaţiei „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, scrie pe Facebook că „firma ce promovează mobilitatea are şi idei fixe. Și simple, ca și mințucile lor” și se întreabă dacă managerul companiei a fost de acord cu acest slogan.

Alți internauți susțin că mesajul este unul bun, dacă a creat vâlvă.

„Deja e a 3-a oară când văd undeva imaginea asta. Dacă un panou de pe stradă a ajuns în online, s-a viralizat și a creat vâlvă… Înseamnă că marketingul e genial”, consideră un alt utilizator al rețelelor sociale.

„Asta se întâmplă când laşi promovarea pe mâna unor oameni nepricepuți. Ajung să scrie unii pentru alții, ca să se amuze prietenii lor, în loc să pună pe primul loc obiectivul campaniei. Ca să nu mai zic despre decență şi cei 7 ani de-acasă. Sper să folosească situația asta ca să învețe o lecție de respect simplu”, a comentat o altă persoană.

Compania: „Reclama e inspirată dintr-o campanie din Germania”

În cele din urmă, reprezentanții companiei au anunțat că vor retrage reclama și au venit și cu explicații. Ei afirmă că sunt mai multe panouri similare, însă în alte locuri în loc de „moldoveni” scrie „olteni” sau „ardeleni”.

„Reclama asta face parte dintr-o serie de șapte variante diferite, care se bazează mult pe ideea de diversitate. În varianta originală veți regăsi «bavarians», în cea postată în Timișoara am ales moldovenii, în cea din Iași oltenii/ardelenii, în cea din Sibiu, bănățenii. Am ales să punctăm locațiile noastre din fiecare regiune și oamenii faini cu care lucrăm. Ideea de diversitate o veți regăsi și în celelalte panouri (print sau digital). Umorul e apanajul oamenilor inteligenți cu care lucrăm și vom lucra. Sunt moldoveancă și mândră de originea mea”, a explicat, pe Reddit, Alina Bratu, manager de comunicare și branding în cadrul Vitesco, precizând că reclama a fost inspirată dintr-o campanie din Germania.

Anunțul companiei Vitesco Technologies:

Nu a fost intenția noastră de a insulta vreo naționalitate sau cultură. Scopul acestei reclame a fost de a arăta că diversitatea e importantă pentru noi și compania noastră beneficiază de aportul unei echipe globale. Regretăm dacă cineva s-a simțit ofensat. Afișul va fi dat jos în următoarele zile.

Vitesco Technologies este o societate germană care are aproximativ 40.000 de angajați.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 13:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 13:57 // Actual //  Lupu Eduard

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce la Chișinău obiceiuri din toate regiunile țării și reunește artiști de pe ambele maluri ale Prutului. Publicul va avea acces gratuit la expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, spectacole cu dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate.

Îndrăgostiții de cultură și obiceiuri sunt invitați la Festivalul Tradițiilor Românești, la Grădina Botanică din Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024. Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

„Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie.

În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova”, transmite DRRM.


Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, dar și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare.

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău