Un milion de lei pentru un ar. Cine a cumpărat terenul Poliției de Frontieră

19 Aug. 2021, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Aug. 2021, 11:06 // Actual //  MD Bani

În prima jumătate a acestui an, în cadrul celor două runde de licitații au fost privatizate şapte bunuri (complexe patrimoniale unice, bunuri imobile, complexe de bunuri) în valoare de 81,33 milioane de lei.

Alte 9,84 milioane de lei au fost încasate din redevențe, din vânzarea-cumpărarea și locațiunea/arenda terenurilor aferente din domeniul privat al statului, scrie Mold-street.com.

Astfel în rezultatul desfășurării licitațiilor cu strigare pe piața reglementată (Bursa de Valori) la 19 aprilie 2021 a fost tranzacționat pachetul de acțiuni al statului din Aqua-Prut SA, la prețul de 4,77 milioane de lei, susține Agenția Proprietății Publice (APP).

Un milion de lei pentru un ar

În cadrul licitației cu strigare desfășurată pe 30 iunie 2021 au fost adjudecate alte patru bunuri în valoare de 52,2 milioane de lei.

Cel mai bun preț a fost obținut pentru un teren pentru construcţii, cu suprafața de 0,4 hectare de pe str. Grenoble, 111a din Chişinău.

Potrivit APP, pentru adjudecarea bunului menționat în cadrul licitației cu strigare s-au înregistrat 11 participanți.

Câștigător a fost compania DMlink SRL din Chișinău, specializată în comerţ cu ridicata de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii. Firma deținută de Maria Deliana a achitat aproximativ 39 de milioane de lei pentru teren sau câte circa un milion de lei pentru fiecare ar, de șase ori și ceva mai mult decât prețul inițial.

Anterior, terenul de pe str. Grenoble, 111a era deţinut de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, care a obţinut la finele anului 2017 dreptul de a iniţia un parteneriat public-privat pentru construcția de locuințe și obiective de menire socială pe acest teren.

Proiectul nu a fost realizat şi în final terenul a fost vândut de APP și nu a ajuns pe gratis în proprietatea unui dezvoltator, cum ar fi fost în cazul parteneriatului public-privat.

Menționăm că în prima jumătate a acestui an, în cadrul a celor două runde de licitații au fost expuse 36 de bunuri proprietate publică de stat supuse privatizării (majoritatea repetat), inclusiv: 15 pachete de acțiuni, inclusiv Metalferos, la licitații pe piața financiară a Bursei de Valori, 18 bunuri la licitație cu strigare și trei bunuri la licitație cu reducere.

APP susţinea anterior că pentru realizarea sarcinii bugetare de 700 de milioane de lei, stabilită de Legea bugetului pentru anul 2021, va asigura continuarea îndeplinirii în mod eficient și transparent a atribuțiilor sale în domeniul deetatizării bunurilor proprietate publică.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 11:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 11:49 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Averea lui Elon Musk, CEO-ul Tesla, a înregistrat un salt spectaculos după un raliu pe bursă al acţiunilor, miliardarul câştigând 37,7 miliarde de dolari la doar o săptămână după ce a concediat 14.000 de oameni, scrie Bloomberg.

Luni, acţiunile Tesla au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii trei ani, în urma informaţiilor potrivit cărora compania a primit aprobarea din partea oficialilor chinezi pentru a-şi implementa sistemul de driver-assistance pe cea mai mare piaţă auto din lume.

Acest lucru a venit după ce săptămâna trecută s-a aflat că Tesla intenţionează să lanseze chiar în acest an un nou model de automobile electric mai ieftin, ceea ce a atenuat îngrijorările legate de rezultatele companiei.

Musk a adăugat 18,5 miliarde de dolari la averea sa numai luni, a 13-a cea mai mare creştere zilnică pe bursă pentru un miliardar conform indicelui de avere Bloomberg şi a şaptea cea mai mare pentru Musk. Cu o avere netă de 201,5 miliarde de dolari, el este aproape de a-l depăşi pe Jeff Bezos, aflat pe locul al doilea, după ce săptămâna trecută l-a depăşit pe Mark Zuckerberg.

Musk, în vârstă de 52 de ani, îşi trage averea în principal din participaţia sa la Tesla, precum şi din participaţiile sale la Space Exploration Technologies Corp. şi X, fostul Twitter.

Înainte de recenta revenire, Tesla s-a confruntat cu cea mai slabă performanţă a acţiunilor din indicele S&P 500, pe fondul reducerilor de preţuri şi al unei scăderi surprinzătoare a livrărilor de vehicule.

Valoarea acţiunilor X (fostul Twitter), între timp, s-a prăbuşit cu aproximativ 73% de când Musk a cumpărat compania  în urmă cu doi ani, potrivit unei evaluări din martie a Fidelity Blue Chip Growth Fund, care a investit alături de el.

Un pilon important pentru averea lui Musk a fost SpaceX, a cărei valoare a crescut cu peste 40% între jumătatea anului 2022 şi sfârşitul anului 2023.

Miliardarul se confruntă cu presiuni pe plan intern.Tesla a cerut acţionarilor să voteze din nou pachetul de de 56 de miliarde de dolari al lui Musk, care a fost anulat de o instanţă din Delware la începutul acestui an.

Dacă va fi respins, Musk riscă să piardă opţiunile de cumpărare de acţiuni care reprezintă aproape un sfert din averea sa netă.

Curtea Supremă a SUA a respins, de asemenea, luni, un apel al lui Musk în cazul „Twitter sitter”, lăsând intact acordul său cu Securities and Exchange Commission de a cere unui avocat intern să aprobe în prealabil postările sale pe reţelele de socializare despre Tesla.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău