(DOC) IMPORTANT! Noi alerte de călătorii pentru cetățenii Republicii Moldova

05 Sept. 2021, 08:06
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Sept. 2021, 08:06 // Actual //  MD Bani

În contextul în care tot mai multe state permit călătoriile persoanelor care s-au imunizat, Ministerul Afacerilor Externe vine periodic cu informații actualizate care vor să călătorească. Astfel, MAE prezintă lista statelor ce recunosc certificatele de vaccinare, dar și condițiile pentru fiecare stat în parte.

Majoritatea primesc deja turiștii imunizați sau pe cei care prezintă rezultatul negativ al unui test la COVID-19, însă în unele regiuni rămâne obligatorie carantina.

Astfel, începând cu 1 septembrie curent, s-a stabilit recunoașterea certificatului național de vaccinare.

  • Recunoașterea reciprocă: Ucraina, Ungaria, Georgia, Turcia, Muntenegru, Kazahstan, Turkmenistan, Belarus și Serbia sunt țările cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare.
  • Recunoașterea unilaterală: Au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile Republicii Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății și a Uniunii Europene, următoarele țări: Bulgaria, Regatul Spaniei, România, San Marino, Estonia, Grecia, Germania, Lituania, Austria, Croația, Slovacia, Slovenia, Elveția, Finlanda, Bosnia și Herțegovina, Irlanda, Danemarca, Armenia, Franța, Regatul Țărilor de Jos (Olanda), Cehia. Aceste prevederi pot fi modificate în funcție de starea epidemiologică din Republica Moldova.
  • Se examinează: Demersuri similare prin canale diplomatice au fost înaintate ministerelor afacerilor externe din Cehia, Polonia, Marea Britanie, Franța, Rusia, Irlanda, Letonia, Italia, Kârgâzstan, Tadjikistan, Israel, Serbia, Luxemburg, Armenia, Uzbekistan.

Mai mult, pentru siguranța cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare, suplimentar contactelor misiunilor diplomatice, Ministerul de Externe comunică despre funcționare unui Centru de Apel. Moldovenii din țară pot apela gratuit la 080090990. Operatorii au program de luni până vineri, între 08:00 – 17:00 (ora Republicii Moldova). În afara acestui grafic conaționalii pot expedia un mesaj prin email la call.center@mfa.gov.md sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel.

03_09_2021_calatoriti_in_siguranta_alerte_de_calatorie_covid-19 by Realitatea.md on Scribd

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău