Concurs de angajare, funcție vacantă de DIRECTOR la Ministerul Mediului! Cine poate depune dosarul

08 Sept. 2021, 21:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Sept. 2021, 21:32 // Actual //  MD Bani

Concursul pentru selectarea candidatului la funcția de director al Instituției Publice „Unitatea de implementare a proiectelor în domeniul mediului” (UIPM), fondator Ministerul Mediului, a fost anunțat de către Comitetul de Supraveghere. Funcțiile de bază și competențele directorului UIPM sunt stabilite în Statutul Instituţiei Publice UIPM, aprobat prin Hotărîrea Guvernului, scrie Realitatea.md.

Astfel, potrivit normelor, candidatul la funcţia de director al UIPM trebuie să întrunească următoarele cerinţe:

a)         să deţină cetăţenia Republicii Moldova;

b)        să cunoască limba română, scrisă şi vorbită;

c)         să cunoască limba engleză, scrisă și vorbită;

d)        să aibă studii superioare în domeniile relevante protecției mediului; ingineriei de mediu; economice sau juridice;

e)         să aibă experiență în implementarea și/sau managementul proiectelor investiționale în domeniile relevante protecției mediului, schimbărilor climatice, economiei circulare și utilizării raționale a resurselor naturale;

f)         să posede o reputaţie ireproşabilă;

g)        să nu aibă antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie;

h)        să nu fie privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate.

Prin urmare, candidații la funcția de director al UIPM urmează să depună la Secretariatul Comitetului, pe numele Comitetului un dosar care include următoarele documente:

a)        dovada cetățeniei Republicii Moldova (copia de pe buletinul de identitate);

b)        curriculum vitae cu indicarea a trei persoane de referință și datele de contact ale acestora (pentru a putea fi contactate);

c)        copiile de pe diplomele de studii superioare (după caz, de licență, de master, de doctor); opțional pot fi prezentate copiile de pe alte acte de studii, certificate de absolvire a cursurilor de perfecționare profesională şi/sau de specializare.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Mediului al Republicii Moldova, candidații pot depune dosarele completate conform cerințelor stabilite, în versiune printată sau prin e-mail (în format PDF sau JPG), până la data de 21 septembrie 2021, ora 16:00, pe adresa: Unitatea de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului, str. Alexandru cel Bun 51A, parter. Persoana de contact – Nicolae Sandu, jurist I.P.„UIPM”, tel. 060688895, e-mail: nicolae.sandu@uipm.gov.md

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală