Biden și Xi Jinping, discuție telefonică de 90 de minute. Despre ce au vorbit cei doi lideri

10 Sept. 2021, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Sept. 2021, 11:32 // Actual //  MD Bani

Potrivit unei surse americane de rang înalt, președintele american Joe Biden a purtat joi o discuție telefonică de aproape 90 de minute cu omologul său chinez Xi Jinping. În acest interval de timp cei doi lideri au vorbit despre nevoia de a nu lăsa ca rivalitatea dintre cele mai mari două economii ale lumii să se transforme în război, relatează Reuters.

În contextul în care, de zeci de ani, relațiile dintre Washington și Beijing au fost la un nivel foarte scăzut, pentru Biden acesta a fost al doilea contact telefonic de la numirea sa în funcția de președinte al SUA, în ianuarie.

Potrivit unui comunicat de la Casa Albă, cei doi lideri au purtat „o discuție amplă și strategică”, care a vizat „domenii în care interesele noastre converg, dar și domenii în care interesele, valorile și perspectivele noastre diferă”.

Subiectele discuției

În conformitate cu sursa americană de rang înalt, conversația s-a axat pe probleme economice, schimbările climatice și COIVD-19. Mass-media de stat chineză a catalogat discuția drept „sinceră” și „profundă”, iar președintele Chinei, Xi a declarat că politicile SUA față de China generează dificultăți enorme în relațiile bilaterale.

Cele două părți au fost de acord să mențină contacte frecvente și să solicite personalului la nivel de lucru să îmbunătățească comunicarea, potrivit raportului chinez. De la prima conversație dintre Xi și Biden din februarie, câteva discuții sporadice la nivel înalt au produs puține rezultate pe o varietate de subiecte, de la schimbările climatice la drepturile omului și până la originile COVID-19.

 

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 10:58 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a semnat al doilea acord de ajutor de stat destinat investițiilor strategice, marcând o nouă etapă în sprijinirea capitalului privat cu impact asupra dezvoltării durabile a Republicii Moldova.

Beneficiarul este o afacere de familie din sectorul agroalimentar, cunoscută sub brandul Axedum, specializată în creșterea păsărilor și fabricarea hranei pentru animale. Investiția totală se ridică la 180 de milioane de lei, din care statul va acoperi 50% — echivalentul a 90 de milioane de lei. Din această sumă, 22,5 milioane vor fi acordate sub formă de grant nerambursabil, iar 67,5 milioane — prin facilități fiscale, constând în scutirea de 50% la impozitul pe venit.

Proiectul vizează construcția unui complex furajer modern, cu o capacitate de procesare de până la 20 de tone pe oră, dotat cu tehnologii avansate de sterilizare a nutrețurilor. Noua facilitate are ca obiectiv sporirea calității și siguranței produselor, reducerea riscului de contaminare și extinderea capacității de export.

„Ne dorim o economie performantă și inovatoare, aici, acasă. Prin acest mecanism, sprijinim antreprenorii să investească în tehnologii moderne, în produse cu valoare adăugată, în viitorul nostru economic. Agricultura rămâne un pilon esențial pentru dezvoltarea țării, iar acest acord confirmă că statul este un partener de încredere pentru cei care produc calitate și creează locuri de muncă”, a declarat viceprim-ministra Doina Nistor.

Extinderea unității va genera cel puțin 30 de locuri noi de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea economică a regiunii și la consolidarea lanțurilor locale de producție.

„A fost un proces simplu, transparent și rapid. Acest sprijin nu înseamnă doar investiții — înseamnă un pas sigur spre un viitor mai stabil, mai responsabil. Ne ajută să creștem capacitatea de export, dar și să oferim un produs mai calitativ, sigur și competitiv. Este o investiție care aduce plusvaloare cerealelor locale și susține agricultura Republicii Moldova,” a menționat Dumitrița Cojocaru, reprezentanta companiei beneficiare.

Mecanismul de ajutor de stat pentru investițiile strategice prevede că întreprinderile pot beneficia de rambursarea a până la 60% din valoarea investițiilor în domenii-cheie, precum industria alimentară, chimică, textilă, auto sau electronică. Formula de susținere implică 25% granturi nerambursabile și 75% scutiri de 50% la impozitul pe venit.

Pentru următorii trei ani, Guvernul și-a propus să sprijine cel puțin 150 de afaceri strategice, cu un buget total de 2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU