Se caută DIRECTOR la ANSP! Cerințele și aptitudinile solicitate de la candidați

10 Sept. 2021, 11:04
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
10 Sept. 2021, 11:04 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Ministerul Sănătății anunță concurs pentru funcția de director al Agenției Naționale de Sănătate Publică. Candidatul pentru această funcție trebuie să nu fi împlinit vârsta de 63 de ani, să aibă cel puțin 4 ani de experiență în domeniu, aptitudini manageriale și cunoștințe profunde despre sistemul de sănătate.

Doritorii sunt așteptați să depună actele la Ministerul Sănătății până pe data de 28 septembrie, scrie sanatateinfo.md.

Candidații trebuie să depună următoarele documente:

 1. CV-ul,
 2. formularul de participare,
 3. copia buletinului de identitate,
 4. copiile diplomelor de studii și ale certificatelor de absolvire ale cursurilor de perfecționare profesională și/sau specializare,
 5. copia carnetului de muncă,
 6. certificatul medical,
 7. cazierul judiciar.

Cerințe generale față de candidați:

 1. Cetățean al Republicii Moldova,
 2. Cunoașterea limbii române,
 3. Nu a împlinit vârsta de 63 de ani,
 4. Studiile necesare, prevăzute pentru funcția respectivă,
 5. Nu a fost condamnat pentru săvârșirea unor infracțiuni,
 6. Este apt de muncă,
 7. Nu este privat de dreptul de a ocupa funcții publice,
 8. Nu are interdicția de a ocupa o funcție publică, ce derivă dintr-un act de constatare al ANI.

Aptitudini: capacități manageriale, cunoștințe profunde a sistemului de sănătate din Republica Moldova, cunoștințe în domeniul de sănătate publică, a legislației în domeniul de sănătate, capacități de planificare a acțiunilor a direcțiilor strategice, de organizare, coordonare, analiză, raportare, sinteză, identificarea problemelor de sănătate publică, capacitatea de a lucra eficient sub presiune, abilități de comunicare și lucru în echipă.

De asemenea, viitorul director al ANSP trebuie să dea dovadă de profesionalism, responsabilitate, integritate, respect față de oameni, disciplină, tendință de perfecționare profesională continuă. Să aibă cunoștințe de operare la calculator: Word, Excel, PowerPoint, Internet și a unei limbi de circulație internațională la nivelul B2.

Directorul ANSP va asigura managementul activității Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, prin coordonarea procesului de implementare a politicilor statului în domeniile de competență, supravegherea de stat în sănătate, promovarea protecției sănătății publice, controlul de stat (inspecția) în sănătate, monitorizarea și evaluarea stării de sănătate a populației, asigurarea procesului de evaluare și creditare a activității instituțiilor medico-sanitare și farmaceutice și asigurarea siguranței ocupaționale.

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău