Bursele din Statele Unite au început săptămâna pe minus pe măsură ce investitorii continuă să facă un pas în spate în luna septembrie, luând în calcul noile riscuri cu care se confruntă piaţa americană de capital, relatează CNBC.
Dow Jones Industrial Average a pierdut peste 530 de puncte, sau 1,54%, la începutul şedinţei de tranzacţionare de luni, îndreptându-se astfel către cel mai mare declin zilnic din 19 iulie. S&P a scăzut cu 1,6%. Nasdaq, indicele marilor companii tech, a suferit un declin de 2%, scrie Ziarul Financiar.
Există un cumul de factori care au determinat scăderile:
- Investitorii se tem de efectele „contagioase” ale pieţei imobiliare din China. Acţiunile incluse în indicele Hang Seng au înregistrat la un moment dat un minus de 4%, alimentate de prăbuşirea gigantului Evergrande Group, care ajunge la datorii de 300 de miliarde de dolari.
- Rezerva Federală începe mâine o întâlnire de două zile şi investitorii se tem că banca centrală va semnala că este pregătită să retragă stimulentele monetare într-un moment marcat de inflaţie şi îmbunătăţiri în piaţa forţei de muncă.
- Cazurile de Covid – cauzate de varianta Delta – rămân la nivelul lunii ianuarie, în contextul în care vremea rece se apropie încet şi sigur de America de Nord.
- Septembrie este luna cu cele mai slabe performanţe din punct de vedere istoric pentru bursele din SUA. Datele arată că achiziţiile încep să revină la normal în a doua jumătate a lunii.
- De asemenea, investitorii îşi fac griji din cauza spaţiului politic din Washington DC pe măsură ce se apropie deadline-ul pentru plafonarea datoriilor. După vacanţă, Congresul s-a reîntors în capitală, grăbindu-se să adopte proiecte pentru a evita închiderea guvernului.
Totodată, au scăzut şi acţiunile asociate cu creşterile raportate la nivel global. Ford şi multinaţionala Carrier Global, specializată în electrocasnice, au scăzut cu peste 3%. Acţiunile General Motors şi Boeing au pierdut fiecare câte 2%. Producătorul de oţel Nucor a înregistrat un minus de 2,8%.
Acţiunile din sectorul energiei au obţinut rezultate slabe după ce petrolul West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2% pe fondul fricilor din economia mondială. Astfel, Occidental Petroleum, Hess şi Devon Energy au suferit declinuri de aproape 5%