Revizuirea TVA pentru anul viitor. Ce produse s-ar putea ieftini

21 Sept. 2021, 09:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
21 Sept. 2021, 09:51 // Bani și Afaceri //  bani.md

Taxa cu Valoare Adăugată (TVA) ar putea fi revizuită pentru produsele alimentare, potrivit propunerilor pentru proiectul de politică fiscală pentru 2022 înaintate de Camera Americană de Comerț din Moldova.

Experiența statelor UE, arată că statele comunitare au stabilit o cotă uniformă redusă de TVA pentru toate produsele alimentare.

În același timp, Directiva 2006/112/CE recomandă statelor membre UE să aplice tarife reduse pentru produsele alimentare, inclusiv băuturile (altele decât băuturile alcoolice) destinate consumului uman și animal; precum și animale vii, semințe, plante și ingrediente utilizate în mod obișnuit în prepararea alimentelor; alimente utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele; pentru furnizarea de bunuri și furnizarea de servicii utilizate în producția agricolă, cu excepția bunurilor de capital, cum ar fi utilaje sau clădiri.

Mărimea cotei TVA la produsele alimentare din diferite țări diferă – de la 3% la 18%, iar media în UE este de 9%. În același timp, în unele țări din UE astfel de produse sunt complet scutite de TVA (0%). De exemplu, începând cu 1 ianuarie 2021, cota TVA pentru produsele agricole din Marea Britanie, Irlanda și Malta era de 0%, în Luxemburg – 3%, în Spania – și Italia – 4%, în Croația și Polonia – 5%, în Franța – 5, 5%, în Olanda – 6%, în Germania – 7%, din România – 9%, în Cehia, Austria, Finlanda – 10%, în Suedia – 12%, Portugalia și Grecia – 13%.

TVA în Republica Moldova este de 20%. O cotă redusă de 8% se aplică pâinii și produselor de panificație, pentru produsele zootehnice, animale în greutate vie, culturilor și produselor horticole în formă naturală, produse, importate și/sau furnizate în teritoriu, producerea zahărului din sfeclă de zahăr, importate și/sau furnizate pe teritoriul Moldovei. Pentru alimente și/sau băuturi, cu excepția produselor alcoolice, preparate sau nepregătite pentru consumul uman, împreună cu serviciile conexe care permit consumul imediat al acestora, desfășurate în cadrul activităților clasificate în secțiunea I a Clasificatorului de activități economice din Moldova, se aplică cota TVA de 12%.

Economiștii susțin că reducerea TVA, în cazul în care propunerea va fi acceptată, nu e obligatoriu că va influența și prețul. Totul rămâne la discreția comercianților.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău