MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat

23 Sept. 2021, 10:59
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2021, 10:59 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Astăzi MAIB și Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) au încheiat un nou acord de parteneriat pentru a implementa în comun o serie de proiecte academice, de cercetare și educaționale. Acordul a fost semnat de Giorgi Shagidze, Președintele MAIB, și Grigore Belostecinic, Rectorul ASEM.

Acordul include domeniile de cooperare în aspecte educaționale, programe de internship pentru studenții ASEM, zile de carieră, programe de instruire și alte evenimente prin care MAIB se va implica în procesul educațional. Începând din septembrie, lunar, angajații băncii vor susține lecții publice pentru studenții ASEM, contribuind astfel la buna pregătire a studenților și la oferirea de informații valoroase din mediul de afaceri.

Prima lecție publică pentru studenții ASEM a fost susținută de Președintele MAIB. Giorgi Shagidze a vorbit despre tendințele importante în banking pe termen scurt, mediu și lung, viziunea MAIB pentru nivelul următor, abordarea agile în bankingul modern, pași concreți pentru o carieră de succes în sectorul bancar și altele.

Circa 70 de studenți și absolvenți au fost prezenți la eveniment, care a oferit o bună motivație și ghidare pentru participanți, mulți dintre ei fiind selectați în programul MAIB de internship.

Giorgi Shagidze, Președintele MAIB, a declarat:

„Cooperarea MAIB cu universitățile din Republica Moldova este o investiție în viitorul nostru comun și intenționăm să valorificăm din plin parteneriatul cu ASEM pentru a crește calitatea pregătirii profesionale și a extinde oportunitățile de carieră ale studenților, oferindu-le acces la mediul real de business și sporindu-le motivația profesională și personală.

MAIB are ambiția să avanseze la nivelul următor, promovând inovațiile și tehnologiile și suntem convinși că vom atinge rezultatele scontate doar prin educație și instruiri de calitate. Scopul acordului de parteneriat este de a ne implica mai mult în procesul educațional, fapt ce va contribui ulterior la creșterea nivelului de pregătire a viitorilor angajați. Adresez mulțumiri ASEM și rectorului Grigore Belostecinic pentru găzduire și sunt sigur că vom culege roadele proiectelor în anii următori”.

Grigore Belostecinic, Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova:

„Atât ASEM, cât și MAIB marchează în acest an o aniversare importantă de 30 de ani, un motiv în plus pentru a iniția un nou acord de colaborare la un nivel superior și în beneficiul ambelor părți. Avem nevoie de o implicare mai activă a entităților economice, a potențialilor angajatori ai absolvenților noștri în toate activitățile desfășurate în ASEM, începând cu planurile de studii, conținutul cursurilor, studiile de caz din businessul real, stagii de practică – sunt domenii importante în care MAIB ne poate fi de un real folos în vederea creșterii calității studiilor.

Totodată, ca angajator, MAIB va putea beneficia de absolvenți ASEM mai bine pregătiți care să se poată încadra mult mai ușor în activitățile desfășurate de bancă”.

Despre MAIB

MAIB este liderul sectorului bancar din Republica Moldova. Deține o cotă de peste 34% la credite și 31% din volumul depozitelor din sectorul bancar. Banca are peste 2250 de angajați, reprezentând puțin peste un sfert din angajații din bankingul din țară. Resursele umane reprezintă un domeniu cheie pentru MAIB în noua sa strategie. Banca își propune să crească loialitatea angajaților, să dezvolte o cultură corporativă, să promoveze leadershipul și managementul performanței. Pe termen mediu un obiectiv al MAIB este menținerea angajamentului angajaților la nivelul de peste 85%. Implicarea MAIB în activități educaționale este parte din acțiunile de responsabilitate socială ale băncii, dar și din acțiunile menite să construiască relațiile cu viitorii potențiali angajați.

P.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău