Misiunea ODIMM în transformarea digitală a ÎMM, prezentată la „Moldova ICT Summit”. Prioritățile organizației

24 Sept. 2021, 11:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 11:55 // Actual //  MD Bani

În cadrul unei conferințe, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și-a prezentat prioritățile, printre acestea fii și dezvoltarea mecanismelor de sprijin privind Transformarea Digitală.

Astfel, ODIMM dezvoltă mecanisme de sprijin privind Transformarea Digitală a ÎMM care vor minimiza efectele crizei pandemice actuale și vor deveni principala resursă salvatoare în ulterioarele situații de criză. Acesta a fost mesajul cheie prezentat de ODIMM la cea de-a zecea ediție a celui mai important forum dedicat industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) – „Moldova ICT Summit”.

În context, prin susținerea digitalizării ÎMM, ODIMM își propune să stimuleze utilizarea noilor tehnologii digitale de-a lungul întregului proces de gestiune a afacerii, să instruiască antreprenorii în domeniul utilizării tehnologiilor informaționale, inclusiv implementarea platformelor de comerț electronic („e-Commerce”), să ofere acces nelimitat la educație antreprenorială gratuită în mediul digital și să încurajeze introducerea celor mai inovative soluții digitale pentru eficientizarea proceselor de lucru.

Primul pas, în acest sens, a fost făcut prin lansarea și implementarea Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM, prin intermediul căruia  peste 800 de antreprenori și-au evaluat nivelul de digitalizare a afacerilor, iar peste 500 au participat la sesiunile de instruire, dintre care 280 de companii au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere.

Pe viitor, pentru asigurarea unui acces continuu la resurse financiare și educaționale necesare pentru implementarea tehnologiilor digitale, ODIMM a dezvoltat Programul de Transformare Digitală a IMM, care urmează să fie lansat până la sfârșitul anului 2021.

O inițiativă ambițioasă care va fi lansată în viitorul apropiat este Academia Virtuală a Antreprenorilor, dezvoltată cu suportul Uniunii Europene. Academia este o platformă online de tip e-Learning, destinată antreprenorilor pentru a asigura accesul gratuit la module de instruire online, webinare și resurse de învățare cu privire la planificarea afacerilor, analiza pieței, managementul echipei, management financiar, vânzări și marketing online, etc.

Agenda ODIMM mai prevede, lansarea până la sfârșitul anului 2021a Programului Național de Suport pentru Re-tehnologizare, care va  propune oferirea suportului pentru modernizarea / re-echiparea tehnică a IMM-urilor, în scopul eficientizării proceselor de producție și competitivității pe piață. Modernizarea tehnologică a întreprinderilor se poate realiza doar prin utilizarea integrată și concomitentă a instrumentelor digitale.

Totodată, pentru perioada următoare, ODIMM planifică crearea, în premieră pentru Moldova, a unui Hub de Inovații Digitale în Moldova  pentru a spori competitivitatea ÎMM-urilor locale. Acest hub, creat cu suportul UE va permite accesul la inovații și un flux continuu de cunoștințe între sectorul privat și cercetători, mediul academic, autoritățile publice, corporații, investitori și alți actori importanți, astfel încât să permită generarea soluțiilor moderne de dezvoltare a afacerilor prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO