Ceban tună și fulgeră vizavi de construcțiile din Chișinău. Ce i-au răspuns companiile de construcții

28 Sept. 2021, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2021, 12:13 // Actual //  Lupu Eduard

Edilul capitalei, Ion Ceban s-a arătat nemulțumit de construcțiile din Chișinău, că dezvoltatorii imobiliari încalcă regulamentul de construcție a blocurilor și strică aspectul urbei. Companiile de construcții îl contrazic pe Ceban și spun că moratoriul pe care l-a instituit asupra construcțiilor va avea un efect nefast asupra companiilor.

Au fost stopate mai multe construcții din capitală. Dezvoltatorii declară una, dar în realitate fac alta. De exemplu la intersecția străzilor Lazo cu Dosoftei compania de construcții vindea apartamente la etajul zece, deși construcția era de maxim șapte etaje. Proprietarul restaurantului Sănătatea s-a angajat să-l reabiliteze, dar într-un final l-a demolat”, a declarat Ceban la discuțiile publice privind situația din domeniul construcțiilor din municipiul Chișinău.

Primarul a spus că la primărie au fost întoarse zeci de terenuri, dar nu a nominalizat niciunul.

În replică, Pavel Caba, președintele Federaţiei Patronale a Constructorilor Drumarilor şi a Producătorilor Materialelor de Construcţie „CONDRUMAT” a spus că autoritățile municipale trebuie să creeze reguli de joc clare pentru companiile de construcții, dar nu să le pui bețe în roate.

Certificatele de urbanism se tergiversează cu lunile. Dacă sunt încălcări haideți să vedem care sunt, dar nu să fie ținute actele prin birouri. S-a uitat că rețelele magistrale pe care trebuie să le facă Primăria, dare ele sunt construite din banii cetățeanului. Codul de urbanism, care stă și se murează ”, a punctat Caba.

Reprezentantul companiei de construcții Inamstro a spus că e inacceptabilă extinderea restricțiilor pentru toate companiile de construcții. Acestea vor avea un efect nefast asupra ramurii. Companiile de construcții vor înregistra pierderi în urma sistării eliberării autorizației de construcție. Dezvoltatorii vor da în judecată autoritățile pentru recuperarea compensațiilor acordate investitorilor pentru tergiversarea dării în exploatare.

În data de 7 septembrie, Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat să instituie un moratoriu până pe 1 aprilie 2022 pentru construcțiile din centrul capitalei.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Numărul populației active din Republica Moldova a fost de aproape 930 de mii de oameni, în anul 2023. Dintre aceștia, doar 887 de mii erau angajați sau studenți în licee și universități, arată datele Biroului Național de Statistică.

În ceea ce privește distribuția forței de muncă, aproximativ 200 de mii de persoane sunt angajate în sectorul public, în timp ce restul de 600 de mii lucrează în sectorul privat.

La capitolul șomaj, în 2023, rata a fost de 4,6%, cu 1,5 puncte procentuale mai mare față de 2022, totalizând 42,6 mii de persoane șomere. Datele arată că bărbații întâmpină cele mai mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă, în timp ce peste patru la sută dintre femei sunt neangajate. În plus, majoritatea șomerilor locuiesc în orașe, cu o rată a șomajului de puțin peste patru la sută în sate.

De asemenea, practica angajării fără contracte individuale de muncă este mai frecventă în rândul bărbaților, cu peste 9%, comparativ cu femeile, unde cota este de aproximativ 5%. Această practică este întâlnită mai ales în sectoarele agriculturii, construcțiilor, industriei și comerțului.

În trimestrul patru al anului 2023, salariul mediu a fost de 13 400 de lei, în sectorul bugetar, salariații au primit în medie 11 618 lei, iar în sectorul real 14 023 lei.

În ceea ce privește emigrarea în scop de muncă, numărul moldovenilor care pleacă peste hotare în căutarea unui loc de muncă a scăzut, înregistrându-se o reducere de aproximativ 10 mii de persoane în comparație cu anul precedent. La sfârșitul anului trecut, aproape 83 de mii de moldoveni lucrau în străinătate, în timp ce în 2022, acest număr a fost de 93 de mii de persoane.

Statisticile oficiale arată că Republica Moldova are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare trei persoane care locuiesc în țară, există un moldovean în străinătate.

Astfel, conform datelor oficiale, în străinătate sunt 972 958 de moldoveni, ceea ce reprezintă peste o treime din populația țării. Cei mai mulți sunt în Federația Rusă – 294 mii, Romania – 285,3 mii, Italia – 194,4 mii, Ucraina – 152,2 mii și SUA – 45,7 mii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău