PERICOL major pentru afacerile din China. Impactul represiunilor din Beijing asupra mediului de business

30 Sept. 2021, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Sept. 2021, 10:28 // Actual //  MD Bani

În ultimele luni, nu a trecut nici o zi în fără știri despre o nouă represiune împotriva economiei chineze.

Multitudinea de anunțuri de noi reglementări dure și aplicarea strictă a normelor existente au vizat multe dintre cele mai mari companii din țară. Aceste măsuri fac parte din inițiativa politică a președintelui Xi Jinping, cunoscută sub numele de „prosperitate comună”.

Fraza nu este una nouă în China. A existat încă din anii 1950, când a fost folosit de liderul fondator al Republicii Populare Chineze Mao Zedong. Creșterea bruscă a utilizării termenului în anul în care Partidul Comunist Chinez (PCC) își sărbătorește și 100 de ani a fost văzută ca un semnal că acum este central pentru politica guvernamentală.

Cheia politicilor comune de prosperitate sunt încercările Beijingului de a reduce decalajul imens al bogăției dintre cetățenii cei mai bogați și cei mai săraci ai națiunii. Este o problemă pe care unii ar argumenta că ambele pun în pericol ascensiunea celei de-a doua economii a lumii și reprezintă o amenințare existențială pentru PCC.

Aceste ultime măsuri sunt văzute de unii ca o modalitate de a stăpâni miliardarii proprietari ai unora dintre cele mai mari companii din China.

„Mișcări locale cu impact global”

Din cauza acestor măsuri, mai multe grupuri comerciale s-au confruntat cu probleme. Totul, începând de la agenții de asigurări, firme private de tutorat, dezvoltatori imobiliari și chiar companiile care intenționează să vândă acțiuni în SUA au fost supuse unui control intens.

Industria tehnologiei, în special, a văzut o inundație de acțiuni împotriva acesteia, inclusiv represiuni împotriva firmelor de comerț electronic, servicii de finanțare online, platforme de socializare, companii de jocuri, furnizori de cloud computing, aplicații de tip „ride-hailing” și mineri și schimburi de criptomonede.

Aceste mișcări au, desigur, un impact major atât asupra economiei, cât și asupra societății Chinei, iar efectele se resimt și în întreaga lume.

Țara a fost mult timp văzută ca fabrica lumii, precum și ca un motor major al creșterii economice globale. Acum, incertitudinea referitoare la reglementarea afacerilor din China face dificilă pentru companiile din străinătate să ia decizii cu privire la investițiile potențiale.

Deși un alt mod de a-l analiza este acela că, deși vor exista unele revoluții pe termen scurt pe măsură ce noile reguli vor fi puse în aplicare, cadrul de reglementare refăcut va elimina incertitudinea pe termen lung. Probabil că acesta este modul în care guvernul chinez îl privește, cel puțin.

Chiar înainte de a deveni pe deplin evident că domnul Xi încerca să remodeleze economia Chinei cu politicile sale comune de prosperitate, Beijingul a declanșat un șoc și o uimire a puterii sale de foc.

Astfel, companii precum Alibaba fondată de multimiliardarul Jack Ma au primit amenzi record de 2,8 miliarde de dolari și au înregistrat scăderi semnificative la bursă.

Ceea ce putem spune cu siguranță este că căderea spectaculoasă a domnului Ma din grație și acțiunile întreprinse împotriva vastului său imperiu de afaceri au servit ca un act de deschidere puternic la drama care ajunge acum în fiecare colț al economiei Chinei.

Turnul datoriilor

China Evergrande Group este o altă vastă companie care și-a găsit soarta împletită cu politici comune de prosperitate.

Activitatea sa de bază este dezvoltarea imobiliară, dar compania are, de asemenea, interese în gestionarea averii, a mașinilor electrice și a producției de alimente și băuturi. Deține chiar una dintre cele mai mari echipe de fotbal din China – Guangzhou FC.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 18:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 18:51 // Actual //  Ursu Victor

Moldova devine tot mai atractivă pentru companiile internaționale aflate în căutarea unor oportunități strategice de extindere, datorită parcursului său de aderare la Uniunea Europeană, transformării digitale accelerate și poziției logistice cheie în regiune. Cu o forță de muncă multilingvă și costuri competitive, țara atrage tot mai mult interesul investitorilor globali.

Agenția Invest Moldova a lansat campania „10 Reasons Why Moldova is the Next Strategic Investment Destination”, evidențiind avantajele-cheie ale țării pentru investitori. Printre ele se numără:

Statutul de candidat la UE din 2022 și obiectivul aderării până în 2030;

Poziționarea Moldovei ca hub logistic și economic pentru reconstrucția Ucrainei;

Planul de creștere al UE pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, care vizează investiții masive în educație, sănătate, energie, agricultură și sprijin pentru antreprenoriat.

Toate aceste teme vor fi discutate și prezentate în detaliu în cadrul evenimentului Moldova Business Week 2025, unde participanții vor putea descoperi potențialul real al economiei moldovenești.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO