Conacul din România în care te simți ca-n Franța sau Italia. Prin ce este deosibită Casa Timiș

03 Oct. 2021, 12:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
03 Oct. 2021, 12:40 // Au Bani //  MD Bani

Foarte mulți dintre noi am zis măcar o dată în viață “frumoasă țară, păcat că e locuită”. În traducere liberă, oamenii strică frumusețea acestei țări. Iar în industria turismului acest lucru este chiar și mai evident: nu de puține ori am mers la hoteluri, pensiuni sau resort-uri cu peisaje superbe, dar cu servicii slabe și foarte slabe. Una dintre destinațiile care îmbină aproape perfect frumusețea locului cu servicii la cele mai înalte standarde este și Casa Timiș, scrie WallStreet.ro.

Casa Timiș se află la doar 70 de km de București, în satul Chițorani din comuna Bucov din Prahova. Acolo timpul parcă se scurge mai încet, oferindu-ți răgazul de a te bucura de peisaje similare celor din Toscana sau din Bordeaux. Deși este în mijlocul naturii, tot ce înseamnă acest conac este extrem de rafinat și gândit în cele mai mici detalii pentru a-ți oferi o experiență memorabilă.

Un loc plin de artă și istorie

Parfumul acestui loc este dat și de povestea de aproape un secol pe care o are în spate. Construită în 1925, Casa Timiş a fost realizată de un discipol al renumitului arhitect Ion Mincu, în stilul neobrâncovenesc (neoromânesc). A fost construită de o familie boierească și a fost făcută cadou unei domnițe care se numea Ralu, tocmai de aceea conacul a fost cunoscut până de curând precum Conacul Domniței Ralu. Odată cu venirea comunismului, această casă boierească a fost naţionalizată până în anii ’90, distrusă aproape în totalitate și lăsată în paragină. În 2015, însă, a trecut printr-o amplă renovare sub îndrumarea arhitecţilor Călin Hoinărescu şi Elena Costache, arhitecţi români, restauratori de renume, care au realizat aici o lucrare de referinţă prin care au redat autenticitatea şi nobleţea casei. În 2018, conacul a intrat în proprietatea familiei Timiș (care deține și brand-ul Cris-Tim, printre altele), care a redenumit-o Casa Timiș.

“Odată intrat în posesia familiei Timiș, aici a început un amplu proces de dezvoltare, atât al acestui loc, cât și al zonei, în general. În prima etapă s-a făcut infrastructura – iluminatul public și un drum asfaltat până la conac, cu acces direct din drumul național”, explică Ioan Șandor, managerul conacului dintre vii.

A urmat defrișarea mărăcinilor care înconjurau conacul, integrarea peisagistică, construirea de piste de biciclete omologate sau plantarea de viță de vie.

Proprietara Casei Timiș, Cristina Timiș, s-a ocupat și continuă să se ocupe de amenajările interioare, dorind ca fiecare zonă a conacului să păstreze elemente din stilul în care conacul a fost construit, respectiv stilul neoromânesc.

Camere care îmbină insipirat tradiția cu modernul

Domeniul are  140 de hectare. Pentru cazare sunt disponibile șapte camere și trei apartamente frumos decorate, cu elemente elegante, dar foarte discrete. Mobilierul combină elementele de design tradițional cu obiecte noi de mobilier, păstrând în același timp farmecul nobiliar al conacului.

În jurul conacului se găsește o livadă, din care sunteți serviți cu fructe proaspete de sezon.

Barul englezesc „1925”

English Bar-ul „1925” este ca un omagiu adus anului naşterii conacului.

Spațiul e impregnat de stilul autentic anglo-saxon, marcat de lemnul de stejar masiv din care este construit barul, de panourile și sculpturile de stejar, de fotoliile şi canapelele de piele Chesterfield, de mobilă cu linii clasice, decorațiunile English style, tapetul inedit din țesătură fină – al cărui design redă o scenă de golf din 1930 şi care a fost realizat de artistul Melvyn Buckley – de mochetă tartan cu design patentat, pentru prima oară adusă în România și realizată de Stevens and Graham, o afacere de familie ce produce covoare şi mochete cu model tartan din 1947, mobilierul din coarne de căprioară naturale şi din coarne rare din Africa de Sud, realizat de o firmă specializată din Edinburg.

„Acest loc poate găzdui simultan, în deplină siguranță, 80-100 de persoane, și este locul perfect pentru momente de deconectare, de relaxare şi inspirație, dar și pentru distracție și bucurie”, explică Ioan Șandor în timp ce îmi arată o sticlă de whysky de colecție, din cristal Baccarat.

Tot aici, mai găsim și o colecție impresionantă de vinuri, atât românești, cât și internaționale.

Restaurantul Casa Timiș care se află chiar în conac și care oferă o experiență culinară autentic românească reinventată. Terasa restaurantului oferă o priveliște superbă spre conac și spre vii. De asemenea există și o terasă între vii, locul perfect pentru Live Grill Experience, un prânz delicios savurat în mijlocul naturii. Există și o sală pentru organizarea evenimentelor.

Restaurantul are un acoperiș retractabil și geamuri din sticlă, astfel încât să poți admira peisajul din jurul conacului. Iar muzica din surdină este foarte, foarte bine aleasă.


În conac mai găsim și două săli de conferințe, care se pot partaja, cu o capacitate totală de până la 140 de persoane (cu distanțare).

Activități la Casa Timiș

  • Poți să te plimbi pe dealuri și prin grădină atât pe jos, cât și cu bicicleta, totul în deplină siguranță;
  • Mergi pe Drumul Vinului;
  • Degustări de vin;
  • Vizite la cramele de pe Dealul Mare;
  • Poți juca ping pong sau badminton;
  • Poți lenevi pe șezlong;
  • Activități cu enterteiner la locul de joacă pentru copii.

Planuri la Casa Timiș

Familia Timiș își propune să transforme acest loc într-unul de „detoxifiere digitală” așa că în urmă cu un an a început un amplu proiect de extindere: 15 bungalow-uri cu 30 de locuri de cazare, 3 lacuri – unul în care vor crește păstrăvi care vor fi preparați pentru oaspeții conacului, unul decorativ cu crapi koi și unul de agrement – și un spa de 1000 de metri pătrați care va cuprinde cabinete de masaj, saune, jaccuzi, sală de sport deschisă spre grădină, zonă de relaxare, studio interior și platformă exterioară pentru yoga și pilates.

De asemenea, mai este în plan și o herghelie cu cai și ponei pentru copii, dar și construcția unei crame tehnologice și de vizitare-degustare.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 17:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 17:05 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a anunțat un pachet de tarife vamale între 10% și 25% asupra unui spectru larg de produse americane, în valoare de aproximativ 22 miliarde de euro, ca reacție la războiul tarifar declanșat de fostul președinte Donald Trump. Măsurile, aprobate de 26 din cele 27 de state membre (cu Ungaria opunându-se), vizează în mod deliberat produse provenite din state americane care au votat în favoarea Partidului Republican.

Potrivit unui document intern citat de Politico, Bruxellesul a adoptat o strategie de „lovitură politică”, selectând coduri tarifare care afectează în special bastioanele republicane, cu scopul de a pune presiune electorală asupra susținătorilor lui Trump.

Exporturile americane de soia către UE au totalizat 2,4 miliarde dolari în 2024. Din această sumă, 2,1 miliarde provin din state republicane, iar doar 348 milioane din cele democrate. Louisiana, statul republican condus de Mike Johnson, speakerul Camerei Reprezentanților, reprezintă 82,5% din acest export — aproape 2 miliarde USD.

Asociația americană a producătorilor de soia a criticat anterior politica lui Trump, spunând într-un comunicat: „Tarifele nu sunt o glumă, iar fermierii sunt nemulțumiți”.

Taxele vizează carnea de vită din Kansas și Nebraska, carnea de pasăre din Louisiana, piesele auto din Michigan și țigările din Florida.

De asemenea au fost taxate produsele din lemn din Carolina de Nord, Georgia și Alabama, înghețata din Arizona, batistele din Carolina de Sud, păturile electrice din Alabama, cravatele și papioanele din Florida și mașinile de spălat din Wisconsin

Deși whiskey-ul american a fost exclus de pe listă în urma presiunilor din partea Franței, Italiei și Irlandei — după ce Trump a amenințat cu taxe de 200% pentru băuturile europene — UE a inclus în schimb produse mai puțin vizibile, dar cu impact economic și simbolic asupra bazinelor republicane.

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU