Harta de minare de Bitcoin. Republica Moldova, în listă

15 Oct. 2021, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Oct. 2021, 10:58 // Actual //  bani.md

Statele Unite au depăşit China şi au devenit cel mai mare hub pentru minarea de Bitcoin, în primele două luni după ce Beijingul a interzis total activitatea de minare, potrivit datelor informațiilor Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index.

China reprezenta 44% din rata hash la nivel global în luna mai, dar până în luna iulie a scăzut la zero, conform datelor publicate de Cambridge Centre for Alternative Finance. În 2019, China reprezenta trei sferturi din rata hash la nivel global.

Minarea este un proces prin care computerele efectuează calcule matematice pentru a confirma tranzacţiile care intră în reţeaua cunoscută drept blockchain, şi pentru a securiza reţeaua. Puterea de procesare implicată se numeşte „rată hash” (în org: hashrate).

Acum, SUA a crescut de la 17% în aprilie la 35% în august, în timp ce Kazahstan-ul a reuşit să ajungă la 18%, după o creştere de 10% în aceeaşi perioadă.

China a interzis activitatea de minare şi de tranzacţionare în luna mai, bazându-şi decizia pe îngrijorări legate de mediu şi de latura financiară. Decizia de atunci a declanşat un exod al minerilor, care au căutat energie ieftină şi politicieni prietenoşi cu mediul crypto.

Beijingul şi-a dus demersurile mai departe în 2021, iar luna trecută a declarat că toate activităţile legate de active crypto sunt ilegale, ceea ce înseamnă că nici companiile internaţionale nu mai pot opera activităţi de tranzacţionare pentru clienţi din China.

Rata de minare a bitcoin în Republica Moldova era de 0,01%. În statele vecine, România și Ucraina rata de minare a ajunge la 0,06 și respectiv 0,13%. În. O rată mare de minare a bitcoin este în Kazahstan – 18,1%, Federația Rusă – 11,23%.

Realitatea Live

21 Mai 2025, 13:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 13:19 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În luna aprilie 2025, poziția valutară deschisă pe sistemul bancar al Republicii Moldova a fost dominată de o expunere lungă netă (activă) în valoare de 543,4 milioane lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Peste 85% din această poziție a fost exprimată în euro, ceea ce reflectă preferința dominantă pentru moneda unică europeană în gestiunea valutară a băncilor.

Valoarea totală a activelor valutare (inclusiv cele bilanțiere, extrabilanțiere și atașate la cursul valutei) a atins 50,8 miliarde lei, cu o medie lunară apropiată (50,6 miliarde lei). Din această sumă, disponibilitățile în valută au însumat aproape 18 miliarde lei, dintre care: numerarul în valută – 3,07 miliarde lei, conturile „Nostro” în străinătate – 5,98 miliarde lei, plasările în străinătate ale băncilor – 4,39 miliarde lei, creditele și plasamentele overnight – 2,39 miliarde lei și creditele acordate în valută au ajuns la 17,27 miliarde lei, iar rezervele obligatorii în valută plasate la BNM au totalizat 13,05 miliarde lei.

Obligațiunile totale în valută ale sistemului bancar s-au ridicat la 50,36 miliarde lei, cu o componentă principală de conturi curente și depozite în valută ale clienților (peste 44 miliarde lei). Această balanță relativ echilibrată între active și obligațiuni indică o poziție valutară gestionată prudent, cu risc valutar redus la nivel de sistem.

Pe lângă expunerea lungă, s-a înregistrat și o poziție valutară scurtă (pasivă) de -101,2 milioane lei, dominată de dolari SUA (-70,9 mil. lei) și euro (-17,5 mil. lei).

În termeni relativi, raportul poziției valutare deschise față de capitalul normativ total (21,76 miliarde lei) s-a situat la:

+1,96% pentru euro
+0,43% pentru dolari
-0,08% și -0,33% pentru pozițiile scurte în euro și dolari

Sistemul bancar moldovenesc rămâne bine capitalizat și echilibrat din punct de vedere valutar, cu un control eficient al riscurilor valutare. Poziția lungă moderată exprimă un nivel rezonabil de expunere pe valutele majore, în special euro, fără a depăși limitele reglementate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO