TOP Gazprom: Republica Moldova, printre cei mai mari consumatori de metan din fosta URSS

15 Oct. 2021, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Oct. 2021, 11:39 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova este pe locul doi la consumul de gaze printre statele din fosta URSS și pe locul patru în statele din din Europa Centrală și pe poziția opt printre țările din Europa de Vest, arată datele raportului trimestrial al concernului.

În șase luni ale anului 2021 Belarus achiziționat cea mai m are cantitate de metan de la Gazprom – 10 miliarde metri cubi, Republica Moldova – 1,6 miliarde metri cubi, Kazahstan – 1,5 miliarde metri cubi, Armenia – 1,1 miliarde metri cubi, Letonia – 1 miliard metri cubi, Lituania – 345 milioane de metri cubi, Kârgâzstan – 186 milioane de metri cubi, Estonia – 38 de milioane de metri cubi, Georgia – 4 milioane de metri cubi. Ucraina nu a cumpărat gaz de la Gazprom.

În ceea ce privește țările din Europa Centrală, Republica Moldova se află pe locul patru după Polonia – 5,2 miliarde metri cubi Ungaria – 3,9 miliarde metri cubi și Slovacia – 2,4 miliarde de metri cubi).

În statele din Europa de vest, pe prima poziție la achiziția gazului este Germania -28,8 miliarde de metri cubi, Turcia – 14,6 miliarde metri cubi, Italia – 11,3 miliarde metri cubi, Franța – 6,58 miliarde metri cubi), Austria – 5,39 miliarde metri cubi, Olanda – 4,21 miliarde de metri cubi și Marea Britanie – 1,73 miliarde de metri cubi.

Republica Moldova, deocamdată, nu a reușit să semneze un contract de livrarea metanului după expirarea precedentului la 30 septembrie. Acum două zile a fost instituită starea de alertă în sectorul gazelor, iar Energocom a fost mandat să negocieze achiziția gazelor din Ucraina și România pentru luna octombrie și pentru viitoarele luni. Decizia de instituire a stării de urgență vine pe fundalul reducerii cu 35% a volumului de gaz livrat Republicii Moldova de către Gazprom, dar și ca urmare a nesemnării, până în prezent, a contractului de livrare a metanului.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ultimele magazine ale Domino’s Pizza din Italia au fost închise după ce firma care își opera punctele de vânzare din țară a depus faliment, scrie BBC.

Deținătorul de franciză ePizza SpA a fost lovit de pandemie, potrivit Bloomberg. Vestea ieșirii din țară a gigantului fast-food a fost sărbătorită de unii utilizatori ai rețelelor de socializare.

EPizza SpA a depus pentru prima dată faliment la începutul lunii aprilie, după ce a fost afectată de restricțiile legate de coronavirus.

Compania a mai spus că se confruntă cu o concurență tot mai mare, deoarece restaurantele tradiționale au început să livreze pizza.

Ca parte a procesului de faliment, firma a primit protecție față de creditorii săi timp de 90 de zile. Cu toate acestea, această protecție a luat sfârșit luna trecută.

Începând cu 2020, compania gestiona direct 23 de puncte de vânzare în Italia și alte șase magazine au fost administrate prin sub-francizare, potrivit documentelor de faliment.

În comparație, Marea Britanie și Irlanda au peste 1.200 de magazine, ceea ce o face cea mai mare piață Domino’s din Europa.

Cel mai mare lanț de pizza din lume are peste 18.300 de magazine în peste 90 de piețe internaționale la nivel global, majoritatea fiind administrate ca francizați.

Când a intrat în Italia în urmă cu șapte ani, Domino’s și-a propus să iasă în evidență față de producătorii tradiționali de pizza din țară, cu un serviciu cuprinzător de livrare la domiciliu și un meniu distinctiv, care include topping-uri în stil american precum ananasul.

Cu toate acestea, s-a confruntat cu o concurență din ce în ce mai acerbă în timpul pandemiei, deoarece restaurantele locale s-au înscris la platforme de livrare de alimente precum Deliveroo și Just Eat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău