Sacii cu bani ai moldovenilor. Câte miliarde de euro și dolari au vândut într-un an

18 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
18 Oct. 2021, 04:00 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Vânzările de valută, dolari și euro, din partea populației în ultimele 12 luni au înregistrat un volum record pentru Moldova de echivalentul a peste 4 miliarde USD, în condițiile când procurările de valută din partea populației au crescut mult mai lent.

Drept consecință oferta netă de valută din partea populației în valoare anuală în luna august a crescut cu 700 mil USD, față de august 2020. De la 2 miliarde USD anul trecut la 2,7 miliarde USD în prezent.

”Dacă tendințele se vor menține atunci în acest an piața valutară va înregistra două recorduri absolute: vânzările de valută ale populație vor depăși recordul istoric din 2013 cu cel puțin 200-300 milioane USD, vânzările nete de valută din partea populației vor fi mai mari decât în 2013 cu cel puțin 50 mil USD și cu cel puțin 500 mil USD decât la finele lui 2020”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Vânzările masive de valută ale populației au fost unul din factorii principali care au determinat aprecierea leului în ultima perioadă. Or, această aprecierea leului moldovenesc va avea un efect benefic pentru atenuarea scumpirilor, care în prezent cunosc un ritm accelerat. Aprecierea din ultimele 3 săptămâni, dacă se va menține până la finele anului, ne va permite să diminuăm rata inflației cu cel puțin 1,5%, cea ce este extrem de important în contextul actual.

În contextul vânzărilor masive de valută din partea populației, Banca Națională a Moldovei în aceste condiții aproape că nu intervine pe piața valutară. Intervențiile ei de 5-10 milioane USD la un volum de 4 miliarde USD vânzări din partea populației poartă un caracter pur simbolic și au rolul de a transmite semnale către piață, că BNM urmărește evoluția și nu va admite mișcări bruște.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 11:14 // Actual //  Ursu Victor

Societățile de asigurări din Republica Moldova au înregistrat o creștere de 10,9% a primelor brute subscrise și o majorare de 26% a despăgubirilor plătite în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Automobilele rămân lider în topul preferințelor clienților pentru asigurare, arată datele Biroului Național de Statistică.

În categoria asigurărilor generale, segmentul auto (CASCO și răspundere civilă auto) continuă să domine: primele brute subscrise pentru asigurările de răspundere civilă auto au crescut cu 9,7%, atingând 1,26 miliarde lei, despăgubirile plătite în acest sector au înregistrat o creștere semnificativă de 23,4%, ajungând la 452,8 milioane lei. În cazul asigurărilor CASCO, primele brute au crescut cu 13,1%, iar despăgubirile cu 13,3%. Aceste evoluții confirmă preferința clienților pentru protecția vehiculelor în fața riscurilor, în contextul unei mobilități crescute și al diversificării portofoliilor de produse oferite de companiile de asigurări.

Asigurările de incendiu și calamități naturale au înregistrat cea mai mare creștere procentuală: primele brute au avansat cu 24,7%, iar despăgubirile plătite au fost de 3,5 ori mai mari decât în 2023. Asigurările de sănătate continuă să câștige teren, cu o creștere de 11,9% a primelor și de 17,1% a despăgubirilor. În schimb, asigurările de viață au stagnat, cu o creștere nesemnificativă de 0,3% la primele subscrise și o scădere de 9% a despăgubirilor plătite.

În ianuarie-septembrie 2024 veniturile și cheltuielile asigurătorilor s-au majorat față de perioada respectivă a anului 2023 cu 18,2% și 22,7% respectiv. Profitul până la impozitare s-a diminuat cu 22,6% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală