Conducta salvatoare. Sturza: Moldovenii „sug” tacit, zilnic, un milion de metri cubi de gaze din conducta Iași-Chișinău

30 Oct. 2021, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Oct. 2021, 13:12 // Actual //  bani.md

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza explică într-o postare pe fecebook cum au avut loc negocierile privind contractul de livrare a gazului, formula de calcul, dar și miza rușilor.

Iarna (trimestrul IV și I) – 70% din prețul gazului va fi legat de un coș de prețuri la păcură și motorină, iar 30% va fi prețul de piață. În trimestrele II și III – 70% este prețul de piață, 30% – prețul legat de prețul petrolului. Cum spuneam, 50/50, în medie. O matematică destul de complicată, care astăzi duce prețul mediu pentru această iarnă la aproximativ 500 USD. În primăvară, mai vedem”, susține fostul premiere.

Fostul premier anticipează că în următoarele luni prețul la gaz va scădea foarte mult, rușii de asemenea.

Guvernul de la Chișinău nu poate să-și permită astfel de pariuri! Vin frigurile și odată cu ele și deconturile politice. Se vor acumula datorii? Nu s-au ajustat tarifele încă din vară? Trebuie alocate resurse pentru compensații? Desigur, dar asta este altă poveste”, a spus Sturza.

În opinia lui Sturza, Miza că „Zapad nam pomojet”, ono konecino, no… Toți au zis – poftim, dar la noi e economie de piață și nu vă putem da la alt preț. „UE – puteți realoca din pachetul de ajutor 60 milioane de euro pentru compensații. Ucrainenii – vă dăm, dar „s navarom”. Doar România a promis că, în caz de urgență majoră, va aloca din rezervă păcură. Și da, moldovenii „sug” tacit zilnic cam un milion de metri cubi de gaze din conducta Iași-Chișinău. Altfel de unde ar fi presiune în conducte astăzi? Ei, cine e frate?”, se întreabă retoric fostul premier

După cum spune actualul om de afaceri, nu se cunosc foarte multe nuanțe de la negocieri, dar pe cel care îngheață în casă nu prea îl interesează sofisticăturile analitice și geopolitice

Ce e bine? Că toți triumfă – și rușii, și moldovenii! Ca în vremurile bune! Acum, când au fost aruncate zarurile, guvernanții trebuie să comunice – cu date, grafice, tabele. Altfel vor persista suspiciuni că cineva l-a (…) pe altcineva. S-a amânat pachetul 3 energetic pe min 5 ani la gaze! Toje horoso! Un zbant la EU! Dar voi ce ați așteptat de la ruși ?”, conchide Ion Sturza.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ