Piața ilegală a tutunului a atins 18% în Ucraina, din cauza creșterii accizelor. Care este situația în Moldova?

11 Nov. 2021, 16:28
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Nov. 2021, 16:28 // Actual //  MD Bani

Ponderea produselor ilicite de tutun pe piața ucraineană a atins un nivel record de 18% în ultimii cinci ani, ca urmare a creșterii accizelor. Între timp, organizațiile neguvernamentale din Moldova propun o creștere neplanificată a accizelor la produsele din tutun. Mai exact, în loc de 15%, cât era prevăzut pentru anul viitor, se propune creșterea cu peste 20% a accizelor la țigări și la rezervele pentru dispozitivele de încălzire a tutunului, scrie Infotag.md.

Un studiu realizat de institutul de analiză Kantar Ucraina în luna mai a acestui an a arătat că, în perioada ianuarie-mai, ponderea țigărilor contrafăcute de pe piața internă a crescut cu 3,1% față de 2020 ajungând la 5,1%. Ponderea produselor din tutun marcate ca fiind destinate exportului și vândute ilegal în Ucraina s-a majorat cu 4,8% până la 7,6%. În același timp, ponderea țigărilor de contrabandă a scăzut cu 0,5% ajungând la 1,7%.

În afară de aceasta, piața legală a tutunului este estimată acum la 32,7 miliarde de bucăți, în scădere cu 18% față de 2020 și cu peste 40% mai puțin decât volumul din 2018.

Reamintim că Guvernul de la Chișinău a primit o propunere ce prevede modificarea calendarului fiscal și majorarea accizelor la produsele din tutun. Și anume, în loc de 15%, cât era prevăzut pentru anul viitor, se propune creșterea cu peste 20% a accizelor la țigări și la rezervele de încălzire a tutunului. Autorii propunerii fac referire la Ucraina, unde legea prevede o creștere anuală a accizei pentru tutun cu 20%, de la 1 ianuarie 2019 până la 1 ianuarie 2025.

Anul trecut, Guvernul moldovean a aprobat un calendar al accizelor pentru perioada 2021-2023, care prevede o creștere anuală a accizelor la țigări și rezervele de tutun cu 15%. Autoritățile au decis să nu majoreze accizele în mod excesiv, deoarece acest lucru ar putea duce la dezvoltarea pieței tenebre și, respectiv, la pierderi de venituri pentru bugetul de stat.

Calendarul accizelor pentru 2021-2023 a fost adoptat ținându-se cont de riscurile de contrabandă, de puterea de cumpărare a populației, pe de o parte, și de reducerea atractivității mărfurilor dăunătoare sănătății, precum și de îndeplinirea obligațiilor față de Uniunea Europeană, pe de altă parte.

În Moldova, majorarea echilibrată a accizelor a contribuit la prevenirea creșterii contrabandei cu produse din tutun, reușindu-se menținerea acesteia la un nivel relativ scăzut, de circa 2%.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 12:50 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Energiei anunță deblocarea a peste 109 MW din capacitatea rețelei electrice pentru noi investiții în energie regenerabilă, după introducerea garanțiilor financiare obligatorii la eliberarea avizelor de racordare pentru centrale mai mari de 200 kW. Măsura a dus la returnarea a 30 de avize nevalorificate, eliberate anterior producătorilor care nu au mai construit parcurile promise.

Noile garanții se rambursează doar dacă proiectul intră în funcțiune la timp; altfel, suma rămâne la operatorii de sistem și se reinvestește în modernizarea rețelei. Sunt scutiți de garanție doar câștigătorii licitațiilor de energie verde și comunitățile energetice.

Perioada de tranziție a permis titularilor vechi să renunțe fără amendă până la 30 iunie 2025. În urma retragerilor, Moldelectrica a recuperat două avize însumând 64,09 MW, Premier Energy Distribution – 16 avize totalizând 36,6 MW, iar RED Nord – 12 avize de 8,55 MW.

„Vrem să sprijinim investitori serioși și să eliberăm rapid capacitate pentru proiecte verzi care chiar se construiesc”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu. Oficialul a reamintit că, până în februarie, Moldelectrica emisese avize totalizând circa 1 500 MW, dar mai puțin de 10 % se materializează anual.

Capacitatea fotovoltaică și eoliană instalată în Moldova a urcat de opt ori în ultimii cinci ani, atingând 689 MW în mai. Ținta guvernamentală este ca energia regenerabilă să ajungă la o cotă de 30 % din consumul electric și 27 % din consumul total de energie până în 2030; anul trecut ponderea era 16,7 %, iar Ministerul estimează un salt la 27 % în 2025.

După recenta licitație de 165 MW pentru parcuri mari, autoritățile pregătesc în toamnă o nouă rundă pentru circa 173 MW eolian, inclusiv sisteme de stocare de minimum 22 MW, menită să consolideze securitatea energetică și să atragă investiții private suplimentare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO