Veste grea pentru moldoveni. Cât ar putea să plătească, la iarnă, pentru căldură. Sunt luate în calcul scumpiri de 60%

12 Nov. 2021, 11:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2021, 11:41 // Actual //  bani.md

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari a declarat că tariful la energia termică ar putea crește cu 60% după ce s-a majorat prețul gazului.

Autoritățile Republicii Moldova s-au înțeles cu Gazprom să prelungească contractul de livrare a gazului pentru o perioadă de cinci ani cu condiția efectuării unui audit a datoriei Moldovagaz. În prezent în țară este în vigoare Starea de Urgență instituită de Comisia Situații Excepționale, care a recomandat ANRE să revizuiască de urgență tariful la gaz pentru consumatori. Astfel, de la 1 noiembrie, prețul pentru consumatori s-a majorat de la 235 USD la 536 USD pentru mia de metri cubi.

Noul tarif pentru energia termică nu a fost deocamdată ajustat, dar noi prognozăm o majorare de 60%. Acesta este scenariul pe care l-am utiliziat atunci când am stabilit mărimea compensațiilor pentru populație”, a declarat Spătari la TV8.

În ședința din 10 noiembrie, Guvernul a aprobat un șir de compensații pentru populație. Astfel, de ajutorul pe timp de iarnă familiilor cu venituri mici le vor fi alocate 523 mil. de lei. De compensarea facturilor la gaz vor beneficia toți consumatorii și vor fi alocați 770 mil. de lei. Pentru un consum de până la 50 de metri cubi de gaz costul metrului cub va fi de 6,8 lei, iar pentru un consum de până la 150 metri cubi prețul metrului cub va fi de 7,9 lei.

Pentru compensarea tarifului la căldură Executivul va aloca 340 mil. de lei. Iar tariful va fi compensat cu 2/3 din factură sau 450 de lei pe lună din prima gigacalorie.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală