Politica bugetar-fiscală pentru anul 2022 propusă spre consultări. Ce scutiri se vor majora

12 Nov. 2021, 11:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
12 Nov. 2021, 11:11 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Ministerul Finanțelor propune pentru consultări publice proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează propunerile de politici bugetar-fiscale pentru anul 2022.

Astfel, potrivit legii este propusă majorarea scutirii:

– personale de la 25200 lei până la 27 000 lei;

– stabilite în alin.2) art.33 din CF – de la 30000 lei până la 31000 lei;

– pentru soții/soțiile persoanelor indicate în alin.2) art.33 – de la 18900 lei până la 19800 lei;

– pentru persoanele întreținute – de la 4500 lei până la 9000 lei.

Extinderea listei veniturilor neimpozabile (art.20 din CF) cu:

–   plăţile suportate de angajator pentru vaccinarea salariaților împotriva SARS-CoV-2” ;

– venitul din anularea sau recuperarea cheltuielilor, veniturile din reducerea sau anulare provizioanelor, pentru care nu s-a acordat deduceri în scopuri fiscale.

Scutirea de impozit pe venit sursele financiare ale administraţiei parcului pentru tehnologia informației prevăzute la art.6 alin.(3) din Legea nr. 77/2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informaţiei.

Modificări la capitolul taxelor locale

Excluderea taxei pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă în mărime de 2,5 % din venitul obținut din vânzările aferente acestor servicii.

Extinderea până la 1 ianuarie 2024,prin derogare de la prevederile CF,  a aplicării impozitului funciar şi impozitului pe bunurile imobiliare reglemente conform prevederilor alin.(4)-(11) din art.4 şi ale anexelor nr.1 şi nr.2 la Legea nr.1056/2000.

Alocarea integrală a încasărilor taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova către unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întîi conform mecanismului actual de calculare a transferurilor cu destinație specială pentru infrastructura drumurilor publice locale

Politica fiscală și vamală, ca parte componentă a politicii economice a statului, reprezintă un instrument care are impact asupra orientării proceselor economice, în contextul în care generează influențe atât asupra mediului de afaceri, societății civile, cît asupra sustenabilității parametrilor bugetari. Respectiv, politica fiscală și vamală, prin esența sa, include un sistem de norme juridice, de măsuri și instrumente elaborate și promovate pentru ca să asigure acumularea veniturilor la bugetul public național care sunt indispensabile pentru satisfacerea necesităților publice pe toate sectoarele, precum și să contribuie la dezvoltarea durabilă a economiei naționale”, potrivit Ministerului Finanțelor.

În același timp, autoritatea susține că măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2022 au drept scop consolidarea veniturilor bugetare printr-o administrare fiscală și vamală eficientă, soluționarea constrângerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova, în contextul proceselor economice și sociale existente.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 16:20 // Actual //  Lupu Eduard

Prima garnitură cu motorină din România urmează să ajungă în Republica Moldova astăzi, 29 martie. Următorul lot ar putea să fie livrat în decurs de aproximativ 10 zile, scrie realitatea.md.

Săptămâna viitoare, în țara noastră urmează să ajungă și o delegație din România, potrivit surselor Realitatea.md. Tot atunci urmează să se efectueze probele de laborator și carburantul să fie transmis Agenției Rezerve Materiale.

De menționat că fermierii din Moldova așteaptă motorina din România 16 luni. Distribuirea ei a fost una dintre revendicările agricultorilor la cele mai recente proteste.

Amintim că cele 4 mii de tone de combustibil nu au ajuns la agricultorii moldoveni din cauza incapacității de păstrare.

Această donație de motorină vine ca un răspuns la cererile fermierilor care au protestat timp îndelungat, solicitând Guvernului să onoreze promisiunile legate de sprijinul agricol. În 2022, România a donat Republicii Moldova aproximativ 155.000 de litri de motorină, peste 150.000 de litri de benzină și cinci mii de tone de păcură. În anul precedent, în 2021, Bucureștiul a oferit o donație de șase mii de tone de motorină pentru fermierii afectați de secetă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău