Vor fi valorificate și cele 1,5 mln EUR în cadrul proiectului „Transportul energiei electrice de către „Moldelectrica”

17 Nov. 2021, 16:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2021, 16:47 // Actual //  MD Bani

În cadrul ședinței de astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului nr. 4 la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții, privind implementarea proiectului „Transportul energiei electrice de către „Moldelectrica”, semnat la 26 iunie 2012 și elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, proiectul are drept scop prelungirea termenului de disponibilitate – până la 30 decembrie 2022, în vederea valorificării ultimei tranșe de 1,5 milioane euro din contractul de finanțare încheiat cu BEI pe proiectul „Transportul energiei electrice”, implementat de Î.S. „Moldelectrica”.

Acest proiect va contribui la securitatea energetică a țării, menținerea eficienței serviciului de transport al energiei electrice şi la fortificarea siguranței în funcționarea rețelelor de tensiune înaltă.

De menționat că disponibilitatea mijloacelor financiare va permite Î.S. „Moldelectrica” să finalizeze ultima licitație pe acest proiect „C”, privind reconstrucția substațiilor electrice.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.