În primăvara anului 2022 prețul energiei electrice pentru consumatori ar putea crește ca urmare a majorării prețului la gaz. Economistul, Veaceslav Ioniță a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV că procedural majorarea tarifului la energia electrică poate fi întins până în februarie, martie anul viitor.
Deși prețul gazului s-a majorat de 2,4 ori, tariful la căldura și energia electrică livrată de CET-uri va crește cu 40%. Procedural majorarea tarifelor la energia electrică poate fi întinsă până în luna februarie – martie. Chiar dacă va fi o solicitare de majorare a tarifului pentru energia electrică acesta va fi incomparabilă cu scumpirea gazului. Va fi de maxim 20-30%”, susține Veceaslav Ioniță.
În același timp, deputatul PAS, Dan Perciun a menționat că Republica Moldova are un contract de achiziție a curentului electric cu centrala de la Cuciurgan și nu vor fi operate majorări până la expirarea lui în luna martie. ”Presupun, costurile suplimentare la producție vor fi incluse ulterior în costul energiei electrice livrate”.
În cazul majorării tarifului la energia electrică cu 30%, de exemplu, consumatorii Premier Energy vor achita cu 0,45 lei mai mult față de tariful actual care este 1,51 lei pentru un KWh.
În prezent, Republica Moldova își acoperă 20% din necesarul de curent de la CET-urile locale, iar restul din necesar este achiziționat de la Centrala de la Cuciurgan. Or, autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – 80% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.