Schemă de preluare a aeroportului Mărculești? O companie din Rusia pretinde o datorie de circa 1,5 mil. de euro

25 Nov. 2021, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Nov. 2021, 17:24 // Actual //  bani.md

Compania de stat Aeroportul Mărculești n-a achitat plățile pentru serviciile de reparație a elicopterelor de către o întreprindere specializată AO „Spark”  din Federația Rusă în baza unor contracte încheiate în 2011-2013. În rezultat compania rusească a obținut câștig de cauză la Curtea de Arbitraj din Sankt Petersburg. Aeroportul nu este de acord cu decizia și a depus apel în instanţa ierarhic superioară, iar Ministerul Justiției caută companie de avocatură pentru reprezentarea în instanță.

Între AO „Spark” (Federaţia Rusă) şi Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești” au fost semnate un şir de contracte în anii 2011-2013 privind repararea elicopterelor de tip MI 8, în baza cărora Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești” a acumulat restanţe de plată pentru lucrările executate.

Ulterior, AO „Spark” (Federaţia Rusă) a depus la Curtea de Arbitraj din Sankt Petersburg o cerere de chemare în judecată împotriva Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești” cu privire la încasarea datoriei şi a penalităţilor de întîrziere.

La data de 24 august 2020, Curtea de Arbitraj din Sankt Petersburg a emis o hotărîre prin care a admis acţiunea şi a dispus încasarea sumei de 1 095 715,03 Euro şi sumei de 48 380 dolari SUA, dobîndă de întârziere în sumă de 436 092,78 Euro şi 7 740,80 dolari SUA, dobândă pentru utilizarea unui împrumut comercial în suma de 358 430 euro și 6 362 dolari SUA, precum şi cheltuieli de judecată în sumă de 200 000,00 ruble ruseşti.

Nefiind de acord cu hotărîrea respectivă, la 11 septembrie 2020 Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești”a declarat apel în instanţa ierarhic superioară.

Experții susțin că asemenea scheme cu invocarea datoriilor sunt bine cunoscute în preluarea companiilor la prețuri de nimic. Astfel s-a întâmplat și cu compania de sta Air Moldova care a fost vândută la un preț derizoriu de 50 mil. de lei, în condițiile în care artificial au fost crescute datoriile la circa 1 miliard de lei.

În anul 2016, Centrul Național Anticorupție (CNA) a efectuat o analiză operațională în privința activității Aeroportului Internaţional Mărculeşti în perioada 2009-2015. CNA a constatat că mai multe firme fondate de managerii Aeroportului Mărculești au luat în chirie 84% din încăperile întreprinderii de stat. Un metru pătrat era închiriat cu 60 de lei pentru un an. Odată cu darea în locaţiune la preț derizoriu a imobilelor din proprietatea Aeroportului, întreprinderea de stat a înregistrat pierderi financiare. Ulterior organele de anchetă au constatat mai multe conflicte de interese dintre managerii aeroportului și rezidenții zonei economice libere.

Аеrороrtul Internațional Mărculești а fost fоndаt în аnul 2004, în baza unității militare din Mărculești și аrе о suprafață de 265 de hectare. Întreprinderea include două componente: Aeroportul Internațional Mărculești și Zona Economică Liberă. În anul 2018, Aeroportul a fost transferat din subordinea Ministerului Apărării, în cea a Ministerului Economiei și Indrastructurii.

Realitatea Live

15 Apr. 2025, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 11:48 // Actual //  Ursu Victor

Grupul de companii Trans-Oil, cu capital moldovenesc, controlate de milioanrul Vaja Jhashi, va demara construcția unei fabrici de ultimă generație pentru procesarea amidonului din porumb în orașul Sremska Mitrovica, Serbia. Proiectul este realizat în parteneriat cu compania chineză Myande Group, unul dintre liderii globali în furnizarea de echipamente pentru industria amidonului.

Noua unitate de producție va avea o capacitate anuală de procesare de 250.000 de tone de porumb. Fabrica va produce atât amidon natural, cât și amidon modificat, precum și sirop de porumb, produse destinate piețelor din Europa Centrală și de Sud, unde cererea este în creștere accelerată. Amidonul este utilizat extensiv în industria alimentară și cea farmaceutică.

Investiția totală este estimată la 35 de milioane de euro. Potrivit reprezentanților Trans-Oil, proiectul promite o rentabilitate a investiției de 25% și va consolida poziția grupului drept un actor-cheie în sectorul procesării produselor agricole în regiune.

Construcția fabricii va începe pe 15 mai 2025 și este estimată să fie finalizată în decurs de 18–20 luni. Proiectul este finanțat din capital propriu, dar și cu sprijinul unui sindicat bancar local din Serbia. La finalizare, fabrica va crea 150 de noi locuri de muncă.

Vaja Jhashi, cunoscut ca un influent om de afaceri și un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc, controlează 60% din piața cerealelor din Moldova prin intermediul grupului Trans Oil. De asemenea, acesta domină și piața uleiului din țară, având în portofoliu fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți, una dintre cele mai importante afaceri ale holdingului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!