Mai multe șanse de angajare și incluziune economică pentru femeile din regiunile Ungheni și Cahul

25 Nov. 2021, 18:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Nov. 2021, 18:05 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Femeile din regiunile Ungheni și Cahul sunt tot mai interesate să se dezvolte profesional, să inițieze mici afaceri și să devină independente financiar. În cadrul Clubului pentru Femei organizat de către Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia”, în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” 192 de femei și-au cunoscut mai bine drepturile sociale și economice, dar și posibilitățile de care pot beneficia, dacă au idei care se pot transforma în afaceri.

Inițiativa are scopul de a ajuta femeile supraviețuitoare ale violenței în familie să se integreze social-economic prin angajarea în câmpul muncii, să implementeze o idee de afacere sau să se înregistreze la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Programul se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Cluburile pentru femei sunt organizate săptămânal, în regim online, iar odată în lună participantele se întâlnesc offline. Aici, femeile beneficiază de dezvoltare personală, consiliere vocațională, angajare asistată, susținere în lansarea ideilor de afaceri, suport în identificarea partenerilor pentru susținerea antreprenoriatului social și pot participa la concursuri de granturi în afaceri.

Angela Ciocîrlan, manageră de proiect, președinta Asociației Obștești pentru Copii și Tineret „Făclia”: „Pentru a ajuta participantele din aceste regiuni să devină independente economic și să beneficieze de oportunități de susținere în angajarea în câmpul muncii, trebuie să ajungem să le cunoaștem pe aceste femei. Aici mă refer la faptul că fiecare dintre ele au provocări și necesități diferite, din acest motiv este important să găsim soluții individuale pentru necesitățile lor. La fel, ne dorim să învățăm de la asistenții sociali algoritmul de acordare a asistenței pentru aceste femei. Grupul nostru țintă este unul ascuns și greu de recunoscut, din acest motiv este și mai complicat să cunoaștem câte dintre ele au nevoie de susținere.”

Conform informațiilor, în raioanele Cahul și Ungheni au fost formate Grupuri Locale de Experți GLE alcătuite din reprezentanți ai instituțiilor care sunt conectate la program, a fost realizată o cartografiere a centrelor care oferă servicii necesare participantelor inițiativei, precum: asistență socială, psihologică, medicală, abilitare economică și consultanță juridică. Proiectul este dezvoltat în 12 localități, în care există câte o facilitatoare responsabilă de realizarea activităților de dezvoltare personală în rândul femeilor participante la Clubul pentru Femei.

Proiectul își propune să susțină 80 de femei supraviețuitoare ale violenței domestice să beneficieze de toate oportunitățile pentru a se integra economic, dar și să îmbunătățească percepția cetățenilor despre fenomenul violenței în familie și bazate pe gen, egalitatea de gen și drepturile femeilor.

Proiectului „Abilitare femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei