Cu suportul ODIMM a fost lansată o platformă virtuală pentru stabilirea parteneriatelor de afaceri. Ce presupune

30 Nov. 2021, 16:57
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Nov. 2021, 16:57 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Mediul de afaceri din Republica Moldova va avea o platformă virtuală dedicată – www.businesslink.md, care va însuma toată informația centralizată despre  companiilor autohtone active și calificate să furnizeze servicii și produse atât pe piața internă, cât și externă. Astfel, informațiile despre furnizori vor fi structurate într-o bază de date publică cu funcționalități avansate ale motorului de căutare, care oferă contacte directe sau posibilitatea de a plasa cereri de parteneriat în afaceri. Platforma a fost dezvoltată de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM)  cu suportul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Noua platformă a fost prezentată în cadrul unui eveniment online la care au participat reprezentanți ai instituțiilor internaționale, parteneri de dezvoltare, organizațiilor de suport în afaceri, administrațiilor publice centrale și ai sectorului privat.

În deschiderea evenimentului, Sergiu Gaibu, ministrul economiei a salutat apariția noii platforme și a subliniat necesitatea acesteia.

„Este o platformă necesară din considerentul că nu toți agenții economici din țară cunosc despre serviciile ce pot fi accesate chiar pe teritoriul Republicii Moldova. China, dar și alte țări excelează la acest capitol, având platforme unde pot fi ușor identificate companiile și tehnologiile. Acum vom avea și noi posibilitatea să ne promovăm mai intens în exterior. Astfel vom reuși să ne conectăm cu țările din afară pentru a dezvolta o rețea sustenabilă și mai rezistentă la crizele prin care trece acum întreaga lume și ne vom integra și mai bine în noile realități ale comerțului internațional pentru a ne face văzuți și auziți”.

Ulrich Kinne,  consilier în cadrul ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova  a accentuat că BusinessLink va deveni o platformă eficientă și utilă pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova în drumul spre internaționalizarea afacerilor.

„Guvernul Germaniei susține eforturile IMM-urilor din Republica Moldova în aderarea la lanțurile valorice naționale și internaționale. Platforma virtuală, prezentată astăzi, va facilita stabilirea de noi parteneriate în afaceri, iar acest lucru va genera efecte pozitive în economie, vor fi create noi locuri de muncă și va fi redus fenomenul migraționist. ODIMM este un partener de încredere a Germaniei și va instituționaliza crearea de noi conexiuni, identificând necesitățile companiilor naționale și internaționale”.

Iulia Costin, director general ODIMM a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru susținere, reiterând faptul că prin lansarea acestei platforme, ODIMM își consolidează rolul privind asigurarea suportului necesar IMM-urilor  autohtone în crearea parteneriatelor naționale și internaționale.

„ODIMM, în calitate de principală instituție de suport în afaceri din Republica Moldova, asigură suportul necesar IMM-urilor în crearea parteneriatelor de business atât naționale, cât și internaționale. De-a lungul timpului, au fost organizate forumuri, conferințe, târguri și expoziții, B2B-uri prin care antreprenorii au avut posibilitatea să își promoveze produsele și serviciile, dar și să stabilească parteneriate. În contextul actual, platforma virtuală BusinessLink este de un real folos companiilor moldovenești pentru internaționalizarea afacerilor și racordarea acestora la tendințele globale ale economiei”.

Thomas Foerch, managerul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice” din cadrul GIZ Moldova a subliniat că această platformă va constitui o sursă de informație importantă pentru promovarea businessului din R.Moldova și stabilirea de noi conexiuni cu parteneri din străinătate.

„BusinessLink va fi o scena deschisă pentru toate companiile prin care își vor promova cartea de vizită a afacerii. GIZ Moldova împreună cu ODIMM a organizat mai multe forumuri de afaceri, întâlniri B2B între companii pentru a stimula crearea de parteneriate”.

În cadrul evenimentului au vorbit și reprezentanți ai mediului de afaceri care au reiterat importanța și utilitatea BusinessLink-ului, exprimându-și speranța că acesta va da o valoare adăugată mediului antreprenorial,  completând „îngredientele unei afaceri de succes”.

 

Realitatea Live

02 Mai 2024, 11:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 11:49 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Averea lui Elon Musk, CEO-ul Tesla, a înregistrat un salt spectaculos după un raliu pe bursă al acţiunilor, miliardarul câştigând 37,7 miliarde de dolari la doar o săptămână după ce a concediat 14.000 de oameni, scrie Bloomberg.

Luni, acţiunile Tesla au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii trei ani, în urma informaţiilor potrivit cărora compania a primit aprobarea din partea oficialilor chinezi pentru a-şi implementa sistemul de driver-assistance pe cea mai mare piaţă auto din lume.

Acest lucru a venit după ce săptămâna trecută s-a aflat că Tesla intenţionează să lanseze chiar în acest an un nou model de automobile electric mai ieftin, ceea ce a atenuat îngrijorările legate de rezultatele companiei.

Musk a adăugat 18,5 miliarde de dolari la averea sa numai luni, a 13-a cea mai mare creştere zilnică pe bursă pentru un miliardar conform indicelui de avere Bloomberg şi a şaptea cea mai mare pentru Musk. Cu o avere netă de 201,5 miliarde de dolari, el este aproape de a-l depăşi pe Jeff Bezos, aflat pe locul al doilea, după ce săptămâna trecută l-a depăşit pe Mark Zuckerberg.

Musk, în vârstă de 52 de ani, îşi trage averea în principal din participaţia sa la Tesla, precum şi din participaţiile sale la Space Exploration Technologies Corp. şi X, fostul Twitter.

Înainte de recenta revenire, Tesla s-a confruntat cu cea mai slabă performanţă a acţiunilor din indicele S&P 500, pe fondul reducerilor de preţuri şi al unei scăderi surprinzătoare a livrărilor de vehicule.

Valoarea acţiunilor X (fostul Twitter), între timp, s-a prăbuşit cu aproximativ 73% de când Musk a cumpărat compania  în urmă cu doi ani, potrivit unei evaluări din martie a Fidelity Blue Chip Growth Fund, care a investit alături de el.

Un pilon important pentru averea lui Musk a fost SpaceX, a cărei valoare a crescut cu peste 40% între jumătatea anului 2022 şi sfârşitul anului 2023.

Miliardarul se confruntă cu presiuni pe plan intern.Tesla a cerut acţionarilor să voteze din nou pachetul de de 56 de miliarde de dolari al lui Musk, care a fost anulat de o instanţă din Delware la începutul acestui an.

Dacă va fi respins, Musk riscă să piardă opţiunile de cumpărare de acţiuni care reprezintă aproape un sfert din averea sa netă.

Curtea Supremă a SUA a respins, de asemenea, luni, un apel al lui Musk în cazul „Twitter sitter”, lăsând intact acordul său cu Securities and Exchange Commission de a cere unui avocat intern să aprobe în prealabil postările sale pe reţelele de socializare despre Tesla.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău