Modalități de a economisi fără a avea multe bătăi de cap! Încearcă-le și tu

16 Mart. 2021, 06:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 06:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Pentru a ajunge la independență financiară, una dintre primele etape este să începi să economisești. Însă, să facii economii nu este atât de ușor. Iată câteva modalități prin care poți economisi fără prea mult stres și bătăi de cap.

1. Începe cu sume mici și mărește-le treptat 

Începe prin a economisi 1-3% la fiecare salariu și mărește, treptat, economiile la 5-10% ( cum recomandă și experții financiari). Aproape oricine o poate face. Odată ce îți crește venitul înceracă să crești și suma alocată pentru economii.

Poate nu vei acumula o sumă fabuloasă, dar vei înțele că a economisi nu este atât de greu.

2. Încredințează economiile la bancă

Creați un cont de economii în care veți transfera în fiecare lună o anumită sumă de bani, la fel cum este recomandat în primul sfat, crește treptat suma.

3. Pedepsește-te pentru obiceiurile proaste 

Fumezi? Ai petrecut prea mult timp pe instagram? Mănânci prea multe dulciuri? În acest mod poți scăpa de obiceiurile proaste, dar și poți economisi. Stabilește un sistem de penalități și pentru fiecare încălcare a regulilor, obțineți o anumită sumă din portofel.

Am fumat o țigară – 50 de lei, prea mult timp pe Instagram sau Facebook – 100 lei, etc.

5. Continuați să plătiți împrumutul, chiar dacă acesta a fost deja închis

Această metodă a fost inventată și recomandată de expertul financiar american David Ramsey. Când împrumutul este terminat, continuați să plătiți, dar nu la bancă, ci la voi înșivă. Transferați suma plății lunare într-un cont de economii sau investiți acești bani în acțiuni și metale prețioase.

6. Pretindeți că premiile și bonusurile nu există

Dacă ai un venit suplimentar cum ar fi bonusurile sau premiile, ne bucurăm și începem să cheltuim toți acești bani „în plus” pentru divertisment și prostii inutile. Nu mai continua așa. Imaginează-ți că nu există bonusurile și premiile și cheltuie ca de obicei.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO