Avertisment ECDC: Varianta Omicron ar putea deveni dominantă în UE în lunile următoare. Țările în care s-a identificat

02 Dec. 2021, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Dec. 2021, 17:49 // Actual //  MD Bani

Numărul ţărilor care înregistează infectări cu noua tulpină Omicron este în creştere, anunţă Centrul European de Prevenire şi Controlul Bolilor (ECDC). La nivel global sunt 352 de cazuri în 27 de ţări. ECDC avertizează că Omicron ar putea deveni varianta dominantă în UE în următoarele luni.

„Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial” al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că „Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare”, se arată într-un comunicat al ECDC.

Conform informațiilor, până acum au fost confirmate circa 70 de cazuri în 13 țări membre UE.

ECDC precizează că există în continuare numeroase incertitudini în privința noii tulpini și că viteza cu care Omicron ar putea deveni dominantă depinde de avantajul noii variante asupra celor precedente, precum şi de amploarea infectărilo cu COVID-19, potrivit comunicatului citat de Agerpres.

Tot joi, înaintea acestui anunţ al ECDC, consilierul ştiinţific principal al guvernului francez, Jean-Francois Delfraissy, a estimat că Omicron ar putea lua locul Delta ca variantă dominantă încă din luna ianuarie.

Noua variantă, semnalată de Africa de Sud pe 24 noiembrie şi confirmată deja într-un număr tot mai mare de ţări, provoacă îngrijorare pentru că are mai multe mutaţii, în special în proteina spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Încă nu este elucidat impactul acestor mutaţii – contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc – comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta. Datele preliminare sugerează însă că varianta Omicron se transmite mai uşor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 11:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
07 Iul. 2025, 11:43 // Bani și Afaceri //  bani.md

Toți angajatorii din Republica Moldova, inclusiv întreprinderile de stat, sunt obligați prin lege să asigure anual controale medicale periodice pentru angajați. Conform Codului Muncii și reglementărilor sanitare, examenele sunt esențiale pentru protejarea sănătății lucrătorilor expuși la factori de risc profesional, iar nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni și suspendarea activității.

În acest context, Harper Medklinik anunță lansarea oficială a serviciilor de medicină a muncii (medicină ocupațională), devenind prima clinică privată autorizată în acest domeniu în Republica Moldova. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, pe 5 martie 2024, a noului Regulament Sanitar privind supravegherea sănătății la locul de muncă, procedura a fost simplificată semnificativ – atât în ceea ce privește numărul de specialiști implicați, cât și logistica examinării.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1079/2023, lucrătorii care activează în condiții cu risc (zgomot, noxe, temperaturi extreme, muncă de noapte, efort fizic intens etc.) trebuie examinați cel puțin o dată pe an, iar pentru restul salariaților, frecvența este stabilită de medicul de medicina muncii (dar nu mai rar de o dată la doi ani). Costurile sunt suportate integral de angajator, conform art. 18 al Legii securității și sănătății în muncă și art. 103 din Codul Muncii.

Harper Medklinik oferă angajatorilor o serie de avantaje competitive:

Program flexibil, inclusiv în zilele de sâmbătă;

Echipamente ultramoderne, investigații rapide și precise;

Fără cozi, fără stres, cu o echipă profesionistă și atmosferă prietenoasă;

Examinări mobile, direct la sediul companiei, pentru anumite riscuri;

Prețuri începând de la 500 lei per factor de risc, cu oferte personalizate în funcție de numărul de angajați și specificul activității.

Mai mult, angajatorii pot deduce fiscal aceste cheltuieli medicale. Potrivit art. 24 lit. d) din Codul Fiscal, serviciile medicale contractate pentru angajați sunt deductibile în limita unui salariu mediu lunar prognozat de Guvern (pentru 2024 – 13.700 lei per salariat).

P

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO