MOȘ CRĂCIUN se mută în România? Cum arată SATUL celui mai îndrăgit personaj al copiilor, construit la Piatra Neamț

02 Dec. 2021, 17:22
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
02 Dec. 2021, 17:22 // Au Bani //  MD Bani

Moș Crăciun își schimbă reședința și se mută cu traiul din Laponia în România, unde s-a construit de la zero, într-o perioadă de 4 luni, Satul lui Moș Crăciun și care urmează să se extindă. Sătucul este o atracție nu doar pentru cei mici, dar și pentru adulți. Fiind solicitați de Bani.md, reprezentanții au oferit mai multe detalii despre proiect.

Un proiect imediat a luat naștere în România, în comuna Negrești, județul Neamț a fost construit „Satul lui Moș Crăciun”. Pe o suprafață, relativ mare, au fost înălțate 12 clădiri dispuse circular. De asemenea, se dezvoltă un parc de distracții, o parcare pentru rulote și automobile și un cartier de căsuțe de locuit. Satul lui Moș Crăciun a fost inaugurat ieri, 1 decembrie 2021 și va fi reședința Moșului pentru tot parcursul anului.

În acest sat, Moș Crăciun va locui pe tot parcursul anului, iar turiștii vor avea posibilitatea să-l viziteze. În prezent, în sătuc există un tur ghidat prin cele 12 locații: Căsuța spiridușilor, Poșta lui Moș Crăciun, Atelierul de lucru pentru jucării, Casa lui Moș Crăciun, Biroul Moșului, Atelierul de împachetat cadouri, Sania, Grajdul renilor, Magazinul de suveniruri, etc.

„Cei care ne-au trecut deja pragul sunt extrem, extrem de încântați de ceea ce văd, pentru că încercăm să-l aclimatizăm pe Moș Crăciun la aceste meleaguri, să-l transformăm într-un țăran român. La vară, Moș Crăciun va strânge fânul, va cosi, va fi unul dintre ai noștri.”, a declarat Victor Mihalache, director de comunicare al Satului lui Moș Crăciun pentru Bani.md.

Fiecare căsută are povestea sa, iar vizitatorii sunt așteptați să le descopere prin intermediul spiridușilor. De asemenea, pentru oaspeți este organizată și întâlnirea cu Moș Crăciun.

„Totul este construit din lemn foarte vechi, nu mai tânăr de 100 de ani, tot mobilierul este vechi, sunt obiecte deosebite.”

Tot aici este amenajată o scenă pentru evenimente culturale, există un radio și o televiziune a lui Moș Crăciun. În satul Moșului sunt organizate spectacole, mini discoteci pentru copii. De asemenea, în fiecare weekend un magician desfășoară show-uri inedite.

Chiar dacă este satul lui Moș Crăciun, investitorii nu au uitat și de însemnătatea religioasă a sărbătorii de Crăciun și au reprodus scena Nașterii Maicii Domnului.

„Vrem să-i readucem pe vizitatori la ideea de credință și la ideea că Nașterea Domnului este evenimentul principal al lunii decembrie. Are și Moș Crăciun rolul lui, dar îi rugăm pe oameni să nu uite că cel important este  Nașterea Maicii Domnului.”

Pentru a oferi posibilitatea și vizitatorilor din Republica Moldova să sărbătorească Crăciunul în Satul Moșului, evenimentele culturale vor fi prelungite până pe 7 ianuarie 2022, când se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi.

„Îi așteptăm la noi și pe prietenii din Republica Moldova să sărbătorească această mini vacanță. În special că, în imediata apropiere pot fi vizitate Mănăstirile Agapia, Văratec, Neamț, Horaița, Sihla, Horăicioara, Almaș, Bodești, Sihăstria și Secu și alte locuri speciale.”

Una dintre cele mai aglomerate locații în Satul lui Moș Crăciun este Poșta. Aici sunt recepționate zilnic sute de scrisori din întreaga lume. Spiridușii și Crăciunițele triază scrisorile și le aranjează pe țări și zone geografice. Tot ei caută numele în Cartea copiilor Cuminți, ca să îi spună Moșului tot ce vrea să știe despre fiecare copil.

Prețul de intrare este de 70 de lei românești pentru adulți și 50 de lei pentru copii. Pentru grupurile de peste 20 de persoane este oferită o reducere de 50%.

În ziua inaugurării, satul lui Moș Crăciun a fost vizitat de câteva sute de persoane. Chiar dacă proiectul exista încă de 5 ani, construcția satului a început acum 4 luni.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Creşterea economiei americane a încetinit până la 1,6% în ritm anual în primul trimestru din 2024, comparativ cu un avans de 3,4% înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit unei estimări preliminare publicate joi de Departamentul american al Comerţului, transmite Reuters.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau, în medie, la o creştere a Produsului Intern Brut de 2,4%, estimările variind între 1% şi 3,1%.

În primele trei luni ale acestui an, creşterea economiei americane a fost susţinută în principal de cheltuielile de consum. Acestea au urcat cu 2,5%, după un avans de 3,3% în ultimul trimestru al anului trecut. Investiţiile fixe şi cheltuielile guvernamentale la nivel local şi la nivelul statelor au ajutat şi ele la creşterea economiei, în timp ce diminuarea investiţiilor private şi majorarea importurilor au avut un efect negativ asupra PIB-ului.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la avansul economiei americane în acest an, până la 2,7%, de la 2,1% cât prognoza în luna ianuarie, graţie performanţelor peste aşteptări în ceea ce priveşte numărul noilor locuri de muncă şi cheltuielile de consum. În primele trei luni ale acestui an economia americană a creat, în medie, 276.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună, faţă de o medie de 212.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună din trimestrul octombrie-decembrie 2023.

Până acum, economia americană a dezminţit scenariile pesimiste vehiculate la finele lui 2022, după campania agresivă de majorare a dobânzilor Rezervei Federale.

În prezent, SUA performează mult mai bine decât alte economii avansate, graţie faptului că firmele şi-au refinanţat datoriile, iar consumatorii au profitat de dobânzile mici de dinaintea debutului ciclului de înăsprire a politicii monetare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău