În cadrul dezbaterii „Starea de urgență: pro și contra, aspecte sanitate, economice și politice”, desfășurată de Agenția de presă IPN, expertul Igor Boțan susține că revenirea la unele interdicții, aplicate până în ianuarie curent, precum și prin vaccinarea masivă a populației, Republica Moldova ar putea evita instituirea stării de urgență la nivel național.
Igor Boțan a amintit că, mai bine de un an în Republica Moldova activează Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP), care poate oferi soluții privind pandemia COVID-19.
„În ultimul timp, a crescut de două ori numărul de decese, dar a sporit și numărul de infectări. În ianuarie, numărul de infectări a scăzut semnificativ și a constituit cifre asemănătoare cu cele din iulie 2020, pentru că se aplicau mai multe interdicții, dar ulterior măsurile au fost relaxate, ceea a condus la sporirea numărului de infectări cu COVID-19, începând cu februarie curent”, a declarat Igor Boțan.
Potrivit lui Igor Boțan, nu este necesar ca militarii să patruleze străzile, această măsură ar spori din nou numărul cazurilor de COVID-19 în rândurile acestora.
„Dacă polițiștii ar patrula străzile așa cum o făceau anul trecut, iar asta a însemnat că zilnic circa 9 mii de polițiști monitorizau faptul cum cetățenii respectau măsurile de protecție COVID-19, nu ar fi nevoie să implicăm și militarii”, a specificat Igor Boțan.
Dezbaterea publică „Starea de urgență: pro și contra, aspecte sanitate, economice și politice” este ediția a 178-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Siedel”.