(VIDEO) Diacov, Novac, Mustață și alții riscă să rămână fără avere. Dosarele se află în judecată

15 Mart. 2021, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Fetco Veronica
15 Mart. 2021, 16:05 // Actual //  Fetco Veronica

Direcția juridică a Autorității Naționale de Integritate a trimis în instanța de judecată șase dosare privind confiscarea averii, în urma controalelor efectuate de către inspectorii de integritate, printre care și a doi actuali deputați și un ex-parlamentar.

„Novac, Ciobănaș, Mustață, Munteanu, Nae Simion Pleșca și Diacov. Toate dosarele sunt în lucru. Așteptăm deja să vedem cum vor fi soluționate dosarele în instanță și soluțiile pe care le va da judecata”, a anunțat astăzi președinta ANI, Rodica Antoci, în cadrul ședinței Consiliului de Integritate al ANI.

În replică, președinta țării, Maia Sandu, care a participat la ședința Consiliului de Integritate al ANI a afirmat că „pe noi nu ne interesează numele celor vizați, ci numărul dosarelor, care au fost expediate în instanța de judecată pentru a confisca averea demnitarilor”, care s-au îmbogățit ilicit, în timp ce se aflau în funcții publice, iar averea lor depășește cu mult venitul oficial pe care-l declară în declarația de avere și interese personale, scrie realitatea.md.

„Șase dosare la trei ani este foarte puțin. Dacă și în următorii trei ani o să avem șase dosare, atunci nu vom opri corupția în țară. Problema cea mare e în dosarele de delapidare a banilor publici. Noi știm că sunt foarte multe cazuri de acest gen. Am vorbit mai înainte de cazurile judecătorilor și procurorilor, a angajaților din sectorul public, care nu pot justifica prin salariul primit de la stat averea – castelele și mașinile super scumpe pe care le au. Am văzut cazuri pe primari, care la fel trebuie să răspundă, însă nu am văzut primari cu mașini de sute de mii de euro, la salarii de 10-15 mii de lei”, s-a revoltat Maia Sandu.

Amintim că, averea deputatului democrat Dumitru Diacov și celui socialist, Grigore Novac, au fost verificate suplimentar de ANI, din cauza neconcordanței în declarațiile de avere și interese personale cu venitul acestora declarat oficial.

Realitatea Live

21 Oct. 2021, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 17:06 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul de transport și sistem din România, Transgaz, a anunțat miercuri că, începând cu aceeași zi, oferă capacitate de rezervare disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni, pentru companiile dispuse să exporte (sau să importe, însă nu este cazul dat fiind criza de la Chișinău) gaze în Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă vor exista companii interesate și dacă Chișinăul este dispus să plătească prețul de pe bursele din România, destul de ridicat în comparație cu cel pe care-l avea negociat până în acest an cu Gazprom.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura întregul necesar de consum de peste Prut, cu excepția Transnistriei, rămânând doar ca furnizorii interesați să înceapă să nominalizeze volumele pe care vor să le vândă, anunțase marți directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz, Elisabeta Ghidiu, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas – “Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?”, citată de profit.ro.

Pentru anul gazier în curs, Transgaz precizează că vor fi oferite produse de capacitate fermă grupată zilnice, lunare și trimestriale, și intrazilnice, pe ambele direcții de transport. În situația în care, la licitațiile zilnice, oferta de capacitate fermă grupată a fost epuizată, sau nu a fost oferită, Transgaz va oferi produse de capacitate întreruptibilă pentru ziua următoare. Miercuri, la prima licitație organizată, Transgaz a oferit o capacitate de export de aproximativ 55 mii MWh/zi, la un tarif de ieșire de 0,004275 RON/KWh/zi, plus unul de intrare de 0,00835 lei moldovenești/KWh/zi (0,00205 RON/KWh/zi) perceput de Vestmoldtransgaz (filiala Transgaz din Republica Moldova). În ceea ce privește capacitatea de import oferită, și aceasta de două ori mai mică, de aproximativ 21,2 MWh/zi, la un tarif de ieșire, perceput de Vestmoldtransgaz, de 0,00923 lei moldovenești/KWh/zi (0,00227 RON/KWh/zi), și unul de intrare, perceput de Transgaz, de 0,00445 RON/MWh/zi).

Așa cum a scris Profit.ro, Transgaz se teme că volumul de gaze ce urmează a fi scos la tranzacționare iarna aceasta pe platformele Bursei Române de Mărfuri (BRM) va fi unul insuficient și vrea să cumpere cantitatea de gaze necesară echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) din import.

Singura variantă în care Republica Moldova s-ar putea alimenta cu gaz din România pare a fi majorarea importurilor prin punctul de interconectare de Negru Vodă, pe unde intră în țară gaz rusesc din TurkStream, dar pentru aceasta este nevoie de “acordul” Gazprom.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie