(VIDEO) Diacov, Novac, Mustață și alții riscă să rămână fără avere. Dosarele se află în judecată

15 Mart. 2021, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Fetco Veronica
15 Mart. 2021, 16:05 // Actual //  Fetco Veronica

Direcția juridică a Autorității Naționale de Integritate a trimis în instanța de judecată șase dosare privind confiscarea averii, în urma controalelor efectuate de către inspectorii de integritate, printre care și a doi actuali deputați și un ex-parlamentar.

„Novac, Ciobănaș, Mustață, Munteanu, Nae Simion Pleșca și Diacov. Toate dosarele sunt în lucru. Așteptăm deja să vedem cum vor fi soluționate dosarele în instanță și soluțiile pe care le va da judecata”, a anunțat astăzi președinta ANI, Rodica Antoci, în cadrul ședinței Consiliului de Integritate al ANI.

În replică, președinta țării, Maia Sandu, care a participat la ședința Consiliului de Integritate al ANI a afirmat că „pe noi nu ne interesează numele celor vizați, ci numărul dosarelor, care au fost expediate în instanța de judecată pentru a confisca averea demnitarilor”, care s-au îmbogățit ilicit, în timp ce se aflau în funcții publice, iar averea lor depășește cu mult venitul oficial pe care-l declară în declarația de avere și interese personale, scrie realitatea.md.

„Șase dosare la trei ani este foarte puțin. Dacă și în următorii trei ani o să avem șase dosare, atunci nu vom opri corupția în țară. Problema cea mare e în dosarele de delapidare a banilor publici. Noi știm că sunt foarte multe cazuri de acest gen. Am vorbit mai înainte de cazurile judecătorilor și procurorilor, a angajaților din sectorul public, care nu pot justifica prin salariul primit de la stat averea – castelele și mașinile super scumpe pe care le au. Am văzut cazuri pe primari, care la fel trebuie să răspundă, însă nu am văzut primari cu mașini de sute de mii de euro, la salarii de 10-15 mii de lei”, s-a revoltat Maia Sandu.

Amintim că, averea deputatului democrat Dumitru Diacov și celui socialist, Grigore Novac, au fost verificate suplimentar de ANI, din cauza neconcordanței în declarațiile de avere și interese personale cu venitul acestora declarat oficial.

Realitatea Live

26 Sept. 2022, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2022, 17:55 // Actual //  Lupu Eduard

Analiștii occidentali nu cred că Vladimir Putin își va duce la capăt amenințările cu folosirea armelor nucleare, în contextul răzbiului din Ucraina. Aceștia cred că dictatorul de la Kremlin nu va fi lăsat de aliații săi să folosească armele de distrugere în masă. Ei cred că este vorba despre o cacealma prin care Putin încearcă un nou șantaj la adresa țărilor occidentale, după amenințarea cu tăierea gazelor care nu a mers foarte bine.

Mai mulți analiști consideră că Vladimir Putin joacă la cacealma atunci când amenință cu folosirea armelor de distrugere în masă. Tot în acest context prezintă și mobilizarea celor 300.000 de rezerviști ruși care urmează să fie trimiși în război, pe frontul din Ucraina.

Experții cred că este reacția unui lider care minte sau care nu înțelege în ce situație se află. Aceștia sunt de părere că aliații săi nu l-ar lăsa să folosească armele nucleare și să pună în pericol inclusiv existența statului rus.

Peter Duncan, profesor la Școala de Studii Slave și Est-Europene de la University College London (UCL), este de părere că aliații lui Putin l-ar elimina înainte ca acesta să-și pună în practică amenințările cu folosirea armelor nucleare. În opinia sa, Putin este rupt de realitate, când face se folosește de amenințarea nucleară.

„Pur și simplu nu înțelege nici Rusia, nici ceea ce gândesc oamenii în străinătate, cu alte cuvinte de pretutindeni. Și de aceea fac greșeală după greșeală”, a declarat Peter Duncan.

Profesorul britanic este de părere că acest lucru se datorează în parte faptului că aliații lui Putin și propriul său serviciu de securitate se tem de el și îl induc în eroare. Aceștia îi prezintă o altă situație de fapt decât cea reală, astfel că Putin nu are informații corecte despre ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina.

„Oamenilor le este frică să-i spună adevărul. În special, FSB – Serviciul de Informații al Rusiei – se teme să-i spună adevărul, așa că el nu știe ce se întâmplă”, spune Peter Duncan.

Expertul crede că aliații lui Vladimir Putin vor interveni înainte ca acesta să apese butonul nuclear și probabil chiar îl vor elimina, dacă va încerca să meargă până la capăt. În acest scenariu, profesorul crede că aceștia „ar trebui să atragă oameni din FSB care să-i ajute să-l omoare pe Putin”.

„Încă cred că, dacă Putin ar începe să folosească arme nucleare, sau dacă i-ar ordona lui Șoigu (ministrul Apărării) și Gherasimov (șeful Statului Major al Forțelor Armate) să folosească arme nucleare, nu să le desfășoare, ci să le folosească undeva în Ucraina, cred că este foarte probabil ca [ei] să refuze și apoi să fie nevoiți să meargă împotriva lui Putin și să-l omoare pentru că nu ar fi ascultat de un ordin”, a detaliat Duncan, după cum relatează publicația spaniolă 20 Minutos, conform Rador.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău