Oamenii de știință anunță că a apărut o nouă versiune a Omicron, de data aceasta „invizibilă”, care nu poate fi distinsă de alte variante cu ajutorul testelor RT-PCR.
Potrivit informațiilor, varianta invizibilă are multe mutaţii în comun cu Omicron standard. Cu toate aceste, îi lipseşte o anumită modificare genetică care permite testelor PCR de laborator să o identifice.
Descoperirea a fost făcută în condiţiile în care numărul cazurilor de variantă originală Omicron detectate în Marea Britanie a crescut cu 101, ajungând la 437 într-o singură zi, iar Scoţia a anunţat revenirea la munca la domiciliu, conform The Guardian.
Varianta este în continuare detectată ca fiind coronavirus prin toate testele obişnuite şi poate fi identificată ca variantă Omicron prin teste genomice, dar cazurile probabile nu sunt semnalate de testele RT-PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.
Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a şti dacă noua formă de Omicron se va răspândi în acelaşi mod ca şi varianta Omicron standard, dar că versiunea „invizibilă” este distinctă din punct de vedere genetic şi, prin urmare, se poate comporta diferit.
Varianta invizibilă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului Covid trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia şi Canada, dar este posibil ca aceasta să se fi răspândit deja la scară mai largă. Dintre cele şapte cazuri identificate până în prezent, niciunul nu se află în Marea Britanie.
Descoperirea noii forme de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă descendenţa B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, şi noua variantă, cunoscută sub numele de BA.2.
„Există două descendenţe în Omicron, BA.1 şi BA.2, care sunt destul de diferenţiate din punct de vedere genetic”, a declarat profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică al University College London: „Cele două descendenţe se pot comporta diferit”.