UE încearcă să salveze Parteneratul Estic din strânsoarea Rusiei

15 Dec. 2021, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Dec. 2021, 16:58 // Actual //  Lupu Eduard

Liderii Uniunii Europene (UE) încearcă miercuri să salveze Parteneriatul Estic, lansat în 2009, cu Ucraina, ameninţată de o invazie rusă, Georgia, zguduită de o criză politică, Republica Moldova tensionată economic, Armenia şi Azerbaidjanul care se află în răboi, cinci foste republici sovietice care se confruntă cu tentative de destabilizare ale Rusiei şi subminate de disensiuni.

Momentul acestui summit este foarte bine ales, pentru că aceste ţări traversează o perioadă complicată din cauza unor presiuni ale Rusiei şi unor lupte interne”, consideră un funcţionar euroepan de rang înalt.

Însă reuniunea, prevăzută să înceapă la ora 15.00 GMT (17.00, ora României), urmează să fie o sursă de frustrare, pentru că UE nu poate da curs cererilor de aderare ale Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova, relatează AFP, citat de news.ro

Nu putem face nimic. Unele state membre exercită presiuni în vederea acceptării Georgiei şi Ucrainei în UE, însă pentru altele acest lucru nu este posibil”, declară AFP un ministru european.

Discuţii au început încă de marţi seara, în cazul preşedintelui Consiliului European Charles Michel, care i-a primit pe liderii Armeniei şi Azerbaidjanului într-o încercare de a ”calma tesniunile” în continuare puternice, în urma scurtului dar sângerosului război din toamna lui 2020 în vederea preluării controlului asupra encalvei separatiste azere Nagorno Karabah, soldat cu 6.500 de morţi.

Parteneriatul Estic, lansat în 2009, se află în dificultate, în contextul în care Aleksandr Lukaşenko a suspendat participarea Belarusului la parteneriat în iunie 2021, Armenia şi Azerbaijanul se află în conflict, Georgia se confruntă cu o criză politică, Ucraina este ameninţată cu o nouă intervenţie militară rusă, iar Republica Moldova se confruntă cu tensiuni economice, din cauza scumpirii gazelor naturale ruseşti şi uneipolitici de susţinere de către Moscova a regiunii separatste moldovene Transnistria.

Destablizarea permanentă în numeroase regiuni ale Parteneriatului (Estic) este foarte îngrijorătoare, pentru că ea ameninţă pacea şi stabilitatea în regiune”, recunoaşte funcţionarul european de rang înalt.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 11:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 11:49 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Averea lui Elon Musk, CEO-ul Tesla, a înregistrat un salt spectaculos după un raliu pe bursă al acţiunilor, miliardarul câştigând 37,7 miliarde de dolari la doar o săptămână după ce a concediat 14.000 de oameni, scrie Bloomberg.

Luni, acţiunile Tesla au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii trei ani, în urma informaţiilor potrivit cărora compania a primit aprobarea din partea oficialilor chinezi pentru a-şi implementa sistemul de driver-assistance pe cea mai mare piaţă auto din lume.

Acest lucru a venit după ce săptămâna trecută s-a aflat că Tesla intenţionează să lanseze chiar în acest an un nou model de automobile electric mai ieftin, ceea ce a atenuat îngrijorările legate de rezultatele companiei.

Musk a adăugat 18,5 miliarde de dolari la averea sa numai luni, a 13-a cea mai mare creştere zilnică pe bursă pentru un miliardar conform indicelui de avere Bloomberg şi a şaptea cea mai mare pentru Musk. Cu o avere netă de 201,5 miliarde de dolari, el este aproape de a-l depăşi pe Jeff Bezos, aflat pe locul al doilea, după ce săptămâna trecută l-a depăşit pe Mark Zuckerberg.

Musk, în vârstă de 52 de ani, îşi trage averea în principal din participaţia sa la Tesla, precum şi din participaţiile sale la Space Exploration Technologies Corp. şi X, fostul Twitter.

Înainte de recenta revenire, Tesla s-a confruntat cu cea mai slabă performanţă a acţiunilor din indicele S&P 500, pe fondul reducerilor de preţuri şi al unei scăderi surprinzătoare a livrărilor de vehicule.

Valoarea acţiunilor X (fostul Twitter), între timp, s-a prăbuşit cu aproximativ 73% de când Musk a cumpărat compania  în urmă cu doi ani, potrivit unei evaluări din martie a Fidelity Blue Chip Growth Fund, care a investit alături de el.

Un pilon important pentru averea lui Musk a fost SpaceX, a cărei valoare a crescut cu peste 40% între jumătatea anului 2022 şi sfârşitul anului 2023.

Miliardarul se confruntă cu presiuni pe plan intern.Tesla a cerut acţionarilor să voteze din nou pachetul de de 56 de miliarde de dolari al lui Musk, care a fost anulat de o instanţă din Delware la începutul acestui an.

Dacă va fi respins, Musk riscă să piardă opţiunile de cumpărare de acţiuni care reprezintă aproape un sfert din averea sa netă.

Curtea Supremă a SUA a respins, de asemenea, luni, un apel al lui Musk în cazul „Twitter sitter”, lăsând intact acordul său cu Securities and Exchange Commission de a cere unui avocat intern să aprobe în prealabil postările sale pe reţelele de socializare despre Tesla.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău