UE încearcă să salveze Parteneratul Estic din strânsoarea Rusiei

15 Dec. 2021, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Dec. 2021, 16:58 // Actual //  bani.md

Liderii Uniunii Europene (UE) încearcă miercuri să salveze Parteneriatul Estic, lansat în 2009, cu Ucraina, ameninţată de o invazie rusă, Georgia, zguduită de o criză politică, Republica Moldova tensionată economic, Armenia şi Azerbaidjanul care se află în răboi, cinci foste republici sovietice care se confruntă cu tentative de destabilizare ale Rusiei şi subminate de disensiuni.

Momentul acestui summit este foarte bine ales, pentru că aceste ţări traversează o perioadă complicată din cauza unor presiuni ale Rusiei şi unor lupte interne”, consideră un funcţionar euroepan de rang înalt.

Însă reuniunea, prevăzută să înceapă la ora 15.00 GMT (17.00, ora României), urmează să fie o sursă de frustrare, pentru că UE nu poate da curs cererilor de aderare ale Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova, relatează AFP, citat de news.ro

Nu putem face nimic. Unele state membre exercită presiuni în vederea acceptării Georgiei şi Ucrainei în UE, însă pentru altele acest lucru nu este posibil”, declară AFP un ministru european.

Discuţii au început încă de marţi seara, în cazul preşedintelui Consiliului European Charles Michel, care i-a primit pe liderii Armeniei şi Azerbaidjanului într-o încercare de a ”calma tesniunile” în continuare puternice, în urma scurtului dar sângerosului război din toamna lui 2020 în vederea preluării controlului asupra encalvei separatiste azere Nagorno Karabah, soldat cu 6.500 de morţi.

Parteneriatul Estic, lansat în 2009, se află în dificultate, în contextul în care Aleksandr Lukaşenko a suspendat participarea Belarusului la parteneriat în iunie 2021, Armenia şi Azerbaijanul se află în conflict, Georgia se confruntă cu o criză politică, Ucraina este ameninţată cu o nouă intervenţie militară rusă, iar Republica Moldova se confruntă cu tensiuni economice, din cauza scumpirii gazelor naturale ruseşti şi uneipolitici de susţinere de către Moscova a regiunii separatste moldovene Transnistria.

Destablizarea permanentă în numeroase regiuni ale Parteneriatului (Estic) este foarte îngrijorătoare, pentru că ea ameninţă pacea şi stabilitatea în regiune”, recunoaşte funcţionarul european de rang înalt.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO