Platforma românească ce ușurează procesul de reciclare a deșeurilor și ajută planeta să respire. Idee pentru Moldova

23 Dec. 2021, 16:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
23 Dec. 2021, 16:46 // Bani și Afaceri //  MD Bani

EcoTree, o platformă digitală lansată în 2020 de patru antreprenori români, reunește colectorii și generatorii de deșeuri într-un singur loc și îi ajută, pe cei din urmă, să vadă în timp real ce se întâmplă în zona de waste din compania lor.

Într-un interviu acordat StartupCafe.ro, Alexandru Petrescu, director de operațiuni și unul dintre fondatorii EcoTree, spune că „până în prezent s-au gestionat peste 1.300 de tone de deșeuri în platformă” și, „în total, contribuția la mediu a fost undeva la 4.000 de tone de CO2. Acesta a fost modul în care am ajutat planeta să respire”.

Cum funcționează platforma EcoTree pentru generatorii și colectorii de deșeuri

EcoTree este un software as a service, o platformă digitală în care jucătorii din piața de waste se pot întâlni, generatori și colectori de deșeuri deopotrivă.

Astfel, pentru generatori, EcoTree reprezintă o interfață în care își pot gestiona toate operațiunile din zona de waste.

„Pot solicita colectori, pot pune comenzi de deșeuri, pot scoate documente care sunt în conformitate cu legislația din România, pot avea acces la rapoarte și pot vedea în timp real ce se întâmplă în zona de waste din compania lor”, spune Alexandru Petrescu, director de operațiuni EcoTree.

De cealaltă parte, pentru colectori, platforma funcționează astfel: pot vedea comenzi pe care generatorii le pun în platformă, le pot ridica, își pot optimiza traseele în funcție de unde se află aceste comenzi, în ce interval orar sunt disponibile acestea și în ce zile ale săptămânii.

În 2020, platforma a atras investiții de 215 mii de euro, de asemenea, în acest an au atras o altă investiție de 500 de mii de dolari. De asemenea, pe viitor planifică să atragă și alte investiții.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău