Preţurile la termen au devenit mai mult decât duble în ultima lună, iar traderii pariază că această criză fără precedent va dura până la începutul anului 2023. Gazele vor fi scumpe chiar şi la încălzirea vremii. Preţurile pentru vară au depăşit 100 de euro (113 dolari) pe megawatt-oră în această săptămână, cel mai mare nivel înregistrat vreodată.
Europa se confruntă cu o criză energetică, în condiţiile în care Rusia a redus livrările iar întreruperile nucleare din Franţa pun la grea încercare reţelele electrice în cele mai reci luni ale anului. Şi nu se întrevede nicio uşurare. Germania a declarat că Nord Stream 2, controversata conductă rusă, nu va fi aprobată în prima jumătate a anului 2022, o măsură care va menţine probabil aprovizionarea limitată în perioada verii, când Europa are nevoie de gaz pentru a umple depozitele de stocare.
Tensiunile geopolitice dintre Rusia şi Ucraina îi ţin, de asemenea, pe comercianţi pe muchie de cuţit, existând îngrijorări sporite cu privire la o posibilă invazie. La conferinţa sa de presă anuală de joi, preşedintele Vladimir Putin nu a menţionat direct ameninţarea unei acţiuni militare, dar a declarat că o extindere a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord până la graniţele Rusiei este inacceptabilă.
În timp ce o flotilă de tancuri de gaz natural lichefiat se îndreaptă în prezent spre Europa, regiunea va rămâne la mila pieţelor globale pentru a se asigura că va continua să primească încărcături pe tot parcursul anului viitor.