Moldovenii se împrumută de la bănci într-o veselie. Cu câte miliarde s-au creditat și pentru ce

01 Ian. 2022, 15:07
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
01 Ian. 2022, 15:07 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Pe parcursul a 11 luni ale anului 2021, portofoliul de credite s-a majorat cu  9,13 miliarde de lei (20,0 la sută) până la  54,7 miliarde de lei. În structura activelor, ponderea cea mai mare a fost deținută de ,,Credite și avansuri”, 46,5  la sută, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Analizând rezultatele financiare preliminare ale sectorului bancar, constatăm că pe parcursul a 11 luni ale anului curent, acesta a înregistrat o dinamică pozitivă”, constată BNM.

Creșterea portofoliului de credite pe sectorul bancar pe parcursul celor 11 luni ale anului 2021 se datorează, în mare parte, creșterii portofoliului creditelor acordate pentru procurarea/construcția imobilului cu 40,9  la sută și al creditelor de consum cu 37,9 la sută.

Actualmente, calitatea acestora este favorabilă. Creditele pentru procurarea/construcția imobilului și creditele de consum clasificate în categorii neperformante dețin ponderi mici în totalul creditelor acordate în ramurile respective, constituind 2,8 la sută și respectiv 5,5 la sută”, mai spune BNM.

Indicatorul calității portofoliului de credite a înregistrat o îmbunătățire comparativ cu finele anului precedent, urmare ritmului de creștere mai mare a portofoliului de credite față de creșterea creditelor neperformante. Astfel, ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a constituit 6,3  la sută, fiind în micșorare cu 1,0 p.p. față de finele anului precedent.

Evoluția creditelor acordate persoanelor fizice va fi monitorizată în cadrul supravegherii continue pe parcursul anului 2022. Totodată, riscul de credit rămâne a fi un aspect important supus evaluării în cadrul controalelor  pe teren, cu o atenție aparte pentru ramurile sus-menționate, prin evaluarea procedurilor de acordare și monitorizare și evoluția creditelor în raport cu apetitul la risc al băncilor și recuperarea acestora, mai ales în cazul creditelor de consum care, în mare parte, sunt acordate fără garanții materiale”, afirmă BNM.

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 15:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 15:55 // Actual //  Ursu Victor

Noul membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei și fost ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, a debutat în funcția sa cu prima postare pe Facebook, care a stârnit zâmbete și ridicări din sprâncene. Pe ton optimist și autoreferențial, fostul ministru a declarat că „politicile pro-investiționale încep să dea rezultate”, cu referire la o creștere de 12% a producției industriale în luna mai 2025, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Într-o postare care pare să fi fost scrisă cu o mână pe tastatură și cealaltă bătându-se singur pe umăr, Alaiba susține că investițiile private sunt în creștere pentru al cincilea trimestru consecutiv — „un record absolut”, după cum notează chiar el. Ce nu menționează e că în perioada mandatului său, economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere modestă de 0,1% în 2024, ceea ce ar face „miracolul investițional” destul de greu de observat cu ochiul liber.

„Investițiile de azi sunt creșterea de mâine”, spune Alaiba, sugerând că poate ar fi trebuit să fim mai răbdători în 2024. „Această transformare nu se produce peste noapte”, adaugă el — un mesaj subtil pentru cei care încă mai așteaptă să vadă impactul concret al politicilor sale economice.

Fostul ministru pare să se poziționeze deja ca un gardian al consecvenței și prudenței macroeconomice, probabil uitând de entuziasmul inițial al unor „soluții rapide” promise în urmă cu trei ani. Acum, însă, se declară adversar ferm al celor care vând iluzii de redresare economică instantă: „Cine promite soluții rapide, fie induce în eroare, fie nu înțelege cum funcționează economia.”

Ironia face ca Alaiba să ocupe acum o funcție de supraveghere într-o instituție financiară-cheie, de unde poate urmări cu atenție — și poate mai puțină presiune — cum economia va continua să se transforme lent, dar sigur… poate. Până atunci, industria crește 12% într-o lună, iar optimismul politic al lui Alaiba rămâne singura constantă care nu se corectează niciodată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA