Salonul noilor tehnologii din Las Vegas: Motan de casă robot, măști high tech anti-COVID și mașini de curse fără pilot

06 Ian. 2022, 13:51
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
06 Ian. 2022, 13:51 // Au Bani //  MD Bani

Roboţi drăguţi, tehnologii anti-coronavirus, boxe, lămpi, periuţe de dinţi şi diverse dispozitive electronice şi autonome au fost prezentate în avanpremiera ediţiei din 2022 a salonului dedicat noilor tehnologii, Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas.

CES 2022 se va deschide pentru public cu mai puţin expozanţi şi participanţi decât au prevăzut organizatorii, întrucât multe companii şi-au anulat deplasările spre Las Vegas din cauza răspândirii variantei Omicron a noului coronavirus, a scris Agerpres.

Măşti high-tech anti-COVID-19

Start-up-ul francez Airxom a adus de la Lyon prototipul său de mască sanitară, care protejează împotriva poluării, bacteriilor şi virusurilor, inclusiv împotriva SARS-CoV-2.

Carcasa ei din plastic alb, care acoperă nasul şi gura, evocă aspectul soldaţilor imperiali din franciza cinematografică „Războiul stelelor”. Conectată la o cutie care poate fi agăţată de curea, masca în cauză conţine un filtru activ, capabil să distrugă particulele fine şi compuşii organici volatili, adică agenţii patogeni sau poluanţi.

„Măştile clasice nu sunt etanşe 100%, aerul trece prin părţile laterale. Masca noastră este complet etanşă şi foarte confortabilă”, a adăugat Trong Dai Nguyen, care putea fi cu greu auzit din cauza grosimii măştii.

Acest inginer de la Airxom a precizat că firma lucrează la ameliorarea sunetelor pentru viitoare versiune a produsului.

Modelul actual ar trebui să fie comercializat din primăvară la un preţ de „aproximativ 300 de euro”.

Robotul care muşcă

În Japonia, expresia „amagami” înseamnă „muşcătură uşoară”. „Este o senzaţie foarte agreabilă de care vrem să profite lumea întreagă”, a spus antreprenorul japonez Shunsuke Aoki.

Robotul său de pluş, care seamănă cu o pisică, dar şi cu un câine de talie mică, muşcă uşor degetul care se prezintă sub botul său.

Compania niponă a încercat să reproducă acel gest instinctiv al puilor de animale, în speranţa că oamenii ar putea să găsească în el o mică alinare.

Shunsuke Aoki, de exemplu, spune că foloseşte robotul companion în timp ce îşi conduce automobilul. „Din cauza COVID-19, când oamenii îşi petrec întreaga zi în casă, este ceva foarte reconfortant”.

Maşini de curse fără pilot

Tehnologiile asociate inteligenţei artificiale înlocuiesc volanul şi omul la comenzile unor maşini de tipul celor din Formula 1, care se vor întrece vineri într-o cursă inedită.

„Sunt complet autonome. Software-ul este cel care conduce maşina”, a explicat Paul Mitchell, patronul de la Energy Systems Network, organizatorul cursei.

Sistemul informatic”preia informaţiile de la senzori şi ordonă automobilului să se întoarcă, să frâneze, să accelereze sau să depăşească”, a adăugat el.

Vehiculele se vor înfrunta două câte două pe circuitul din Las Vegas cu viteze care pot să ajungă la 260 de kilometri pe oră.

Ideea nu este doar aceea de a distra oamenii, ci şi de a testa şi de a perfecţiona aceste programe informatice, pentru a putea să le utilizăm în viitor pe autostrăzi.

CES Las Vegas 2022 se desfăşoară în perioada 5-8 ianuarie.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală