VIDEO Carieră la 20 de ani, cu familie și copii? Sfaturile unui consultant în dezvoltare personală

06 Ian. 2022, 11:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Ian. 2022, 11:56 // Actual //  bani.md

Vrem să avansăm în carieră, dar am vrea și o familie și copii. Dilema multor tineri care se află la început de drum. Când luăm o astfel de decizie care ne poate schimba viața trebuie luate în considerare câteva aspecte esențiale, pentru a evita regretele de mai târziu. Primul pas, o listă a ceea ce avem nevoie plus o listă a ceea ce ne dorim, dar nu este doar așa de simplu.

Stela Toderașcu este „coach pentru dezvoltarea carierei și dezvoltare personală” și a vorbit pentru G4Media/ENTR în primul rând din proprie experiență.

Ea și-a povestit experiența cu primul copil – în perioada studenției; experiență grea dar și cu avantaje; comparativ apoi, despre decizia de a naște al doilea copil la 40 de ani.

Tinerilor le recomand să se gândească la ierarhia nevoilor proprii: dacă prima nevoie este siguranța financiară, le va fi greu să se focuseze și pe rolul de părinte și pe a aduce un venit sustenabil pentru întreaga familie”, spune aceasta.

În ceea ce privește rolul de mamă, trebuie gândit foarte bine, fiindcă:

la o vârstă fragedă ai și alte nevoi: ai nevoie de expunere socială, ai prieteni cu care vrei să te vezi. Ai nevoie să-ți împarți timpul de 100% în mai multe bucăți: cât la sută ești mamă, cât la sută ești prietenă, cât la sută ești femeie, soție; cât la sută ești profesionist. Și când le aduni și îți dai seama că nu îți ajung orele din zi să le faci pe toate, poți să ajungi la o frustrare, care după aceea se reflectă urât, ori asupra vieții profesionale, ori personale. Și atunci este foarte important când facem această alegere să o facem asumat, să ne gândim foarte bine cât timp putem aloca pentru fiecare rol. Viața de părinte este extraordinară și copiii ne aduc bucurii enorme dar vin și cu o responsabilitate foarte mare”, a spus Stela Toderașcu.

Tot ea mai subliniază că decizia de a avea copii trebuie asumată și susținută de ambii parteneri, tocmai pentru a fi împărțite apoi, în mod sănătos pentru întreaga familie, sarcinile și responsabilitățile.

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 10:30 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina și Statele Unite au făcut un pas important către semnarea unui acord amplu privind exploatarea și investițiile în resursele minerale ucrainene. Informația a fost confirmată de prim-vicepremierul și ministrul Economiei de la Kiev, Iulia Sviridenko, care a anunțat semnarea unui memorandum de intenție privind încheierea acordului, ce vizează un parteneriat economic strategic între cele două state.

„Ne apropiem de un acord complet cu SUA în domeniul parteneriatului economic. Pregătim crearea unui Fond de investiții pentru reconstrucția Ucrainei. Acest acord va deschide oportunități pentru investiții semnificative, modernizarea infrastructurii și un parteneriat reciproc avantajos cu Statele Unite”, a transmis Sviridenko.

Pentru finalizarea acordului, mai este necesară definitivarea textului, semnarea și ratificarea documentului în parlamentele celor două țări. Semnarea oficială este așteptată pe 24 aprilie, potrivit declarațiilor președintelui american Donald Trump.

Potrivit presei internaționale, negocierile din 11–12 aprilie s-au desfășurat într-o atmosferă tensionată, din cauza condițiilor considerate „maximaliste” impuse de partea americană. Printre cele mai controversate prevederi figurează dreptul de primă opțiune al investitorilor americani asupra tuturor proiectelor ucrainene de infrastructură și resurse, dar și acces prioritar la materiile prime strategice.

Administrația Trump a renunțat însă parțial la una dintre cele mai dure cerințe – rambursarea totală a ajutorului militar acordat Ucrainei de la începutul invaziei ruse. Dacă anterior se vorbea despre o sumă de 300 miliarde de dolari, acum Washingtonul solicită doar 100 miliarde, apropiindu-se astfel de evaluarea Kievului, care consideră întreaga sumă un ajutor nerambursabil.

Amânarea semnării acordului din iarnă a fost cauzată de un conflict verbal între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei întâlniri la Casa Albă. Ulterior, partea americană a înăsprit condițiile acordului.

Zelenski a declarat în mai multe rânduri că Ucraina nu recunoaște ajutorul militar drept „datorie”. „Nu vom semna un acord care să pună pe umerii a zece generații de ucraineni nota de plată pentru apărarea suveranității noastre”, a spus liderul ucrainean.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei