Guvernul intră dur în scenă. Va împiedica companiile obscure să vină pe piața asigurărilor

08 Ian. 2022, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Ian. 2022, 13:42 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile Republicii Moldova dau asigurări reprezentanților FMI că în anul 2022 vor acorda prioritate reformelor în sectorul asigurărilor, în condițiile în care de-a lungul anilor mai multe companii de asigurări au fost ținta mai multor inginerii financiare și a preluării abuzive de acțiuni.

Deciziile în materie de supraveghere continuă să fie contestate în instanțele de judecată, inclusiv de către companii insolvabile. În acest context, rămânem dedicați intenției de a aproba următoarele legi care au fost elaborate cu sprijinul Băncii Mondiale, până în iunie 2022. Este vorba de legea menită să protejeze autonomia CNPF, pentru a asigura disciplina pe piața asigurărilor și pentru a împiedica operatorii frauduloși să activeze pe piața asigurărilor. Legea privind activitatea de asigurare și reasigurare, care stabilește noi cerințe privind conformitatea capitalului, guvernanța corporativă și gestionarea riscurilor și Legea privind asigurarea de răspundere civilă auto”, se arată în scrisoare Guvernului adresată FMI.

Reprezentanții Guvernului susțin că în perspectivă, vor finaliza raportul privind evaluarea cuprinzătoare de către o firmă de audit cu renume a solvabilității tuturor asigurătorilor care emit cartea verde, conform situației la 31 decembrie 2020 (criteriu de performanță structural, 31 martie 2022). „Vom elabora și implementa strategii de rezoluție pentru toți asiguratorii insolvabili pentru a proteja activele și transfera părți sănătoase ale operațiunilor lor și bazele de clienți către companii viabile”.

Pentru a face ordine pe piața asigurărilor din Republica Moldova, deputații au votat la începutul lunii decembrie a anului 2021 un proiect de lege care interzice acordarea împrumuturilor persoanelor terțe. Proiectul de lege a fost aprobat în contextul în care anterior mai multe companii de asigurări au acordat credite unor companii dubioase, care erau controlate de politicieni de la Chișinău.

Un exemplu este când Moldasig și ASITO au fost stoarse în toamna lui 2018 de aproape 150 de milioane de lei. Cele două companii de asigurări, aflate sub administrarea specială a statului, au investit zeci de milioane de lei în procurarea de acțiuni în companii fictive, apărute peste noapte, cu administratori dubioși. Banii plătiți pentru aceste acțiuni au ajuns la firme asociate lui  Ilan Șor și Vlad Plahotniuciar o parte din ei au fost folosiți de ultimul pentru a privatiza compania AIR Moldova.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 17:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 17:20 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

BNM continuă ieftinirea leului și a redus dobânda cheie la 3,60% anual față de 3,75%.

Consiliul de administrație al băncii centrale a redus și dobânzile pentru creditele și depozitele overnight, la 5,60% și 1,60%, comparativ cu 5,75% și 1,75%.

Totodată, BNM a diminuat și norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești de la 33%, la 31% de la jumătatea lunii iunie și la 29% din 16 iulie.

Rezervele obligatorii în valută au fost reduse la 41%, față de 43%, iar din 16 iulie, la 39%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău