Criza a gazelor a venit într-un moment cât se poate de prost pentru Republica Moldova, iar Federația Rusă nu a ratat ocazia să folosească această conjunctură ca să șantajeze autoritățile moldovenești și să obțină avantaje politice, susține expertul în energetică, Sergiu Tofilat într-o intervenție pentru Deutsche Welle.
Am ieșit relativ bine din această criză. Am reușit să facem și niște testări de achiziții de gaze alternative, ceea ce nu a fost făcut niciodată și aceasta i-a pus puțin în gardă pe ruși. Astfel, pe final avem o formulă relativ bună, de 450 USD pentru o mie de metri cubi de gaze. Da, noi am fi putut obține un preț mai mic, dar aceasta ar fi însemnat niște concesii politice, cum a fost în cazul Serbiei, care în schimbul prețului ieftin la gaze a fost nevoită să accepte licența de emisie pentru Russia Today”, a punctat expertul.
Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.
Preşedintele sârb, Aleksandr Vucic anunța la sfârșitul lunii octombrie anunța că Serbia va primi gaz la preţul de 270 de dolari pe mia de metri cubi. Or, Russia Today este un post de televiziune rusesc de propagandă difuzat în mai multe state aale lumii.