Fitilul războiului din coastele Moldovei. Criza Rusia-Ucraina fierbe. NATO: „Trebuie să fim pregătiţi de o ciocnire”

10 Ian. 2022, 13:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Ian. 2022, 13:33 // Actual //  bani.md

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg subliniază că Vladimir Putin continuă să trimită trupe la graniţa Ucrainei cu Rusia.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu Olga Stefanishyna, viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrarea europeană şi euro-atlantică. În timp ce atenţia este îndreptată către Kazahstan, criza de la graniţa ucraineană-rusă rămâne delicată, iar îngrijorarea NATO este mare, crie mediafax.ro.

Creşterea forţelor ruse la graniţele Ucrainei, inclusiv a vehiculelor grele, continuă. Şedinţa de astăzi a comisiei NATO-Ucraina este o ocazie excelentă de a reitera Rusiei că, dacă va alege calea confruntării, vor exista costuri politice şi economice mari”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul punctului de presă cu deputatul. Prim-ministrul pentru integrarea europeană şi euro-atlantică a Ucrainei, Olga Stefanishyna.

Decizia Moscovei de a participa la o întâlnire în cadrul consiliului Rusia-NATO este un semn pozitiv – a adăugat Stoltenberg -. Vom asculta preocupările ruseşti, dar dacă se doreşte stabilirea unui dialog semnificativ, şi Moscova trebuie să le ia în considerare pe ale noastre. Venim la întâlnirile din această săptămână dând dovadă de bună voinţă, muncind din greu pentru a găsi o soluţie paşnică: găsirea unui acord cu Rusia este posibilă. Dar trebuie să fim pregătiţi dacă Moscova alege calea confruntării”.

Stefanishyna nu este însă optimistă: «Toţi trebuie să ne dăm seama că revendicările Moscovei – privind garanţiile de securitate în Europa, n.d. – nu sunt poziţii de negociere: Rusia nu vrea altceva decât să-şi impună agenda. Orice discuţie despre securitatea în Europa trebuie să înceapă cu retragerea forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Cu toate acestea, Rusia calculează greşit şi subestimează unitatea Aliaţilor. Poziţia noastră a fost întotdeauna clară: nu se vorbeşte despre Ucraina fără Ucraina la masă. Şi şedinţa de astăzi a comisiei NATO-Ucraina este un semnal în acest sens”.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO