Elita Kazahstanului și-a asigurat averea în Marea Britanie. Populația „arde” în stradă

10 Ian. 2022, 17:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Ian. 2022, 17:21 // Actual //  bani.md

Kazahstanul a fost zguduit, săptămâna trecută, de cele mai violente proteste din ultimii 30 de ani, provocate, la început, de o creștere bruscă a prețului gazului lichefiat (GPL). Cu toate acestea, clasa conducătoare kazahă nu este afectată. Și-a asigurat averea la peste 6.500 de kilometri depărtare, la Londra. Elita statului din Asia Centrală deține în capitala Marii Britanii proprietăți de lux în valoare de cel puțin 530,4 milioane de lire sterline, potrivit datelor publicate într-un raport recent al Chatham House. Proprietăți de lux în valoare de aproximativ 330 de milioane de lire sterline sunt deținute doar de familia extinsă a fostului președinte, Nursultan Nazarbaiev.

Portofoliul de proprietăți ale familiei extinse a lui Nazarbaiev, care o include pe fiica fostului președinte, Dariga Nazarbaieva, fiul ei Nurali Aliev, pe ginerele miliardar al lui Nazarbaiev, Timur Kulibaiev și pe Kairat Boronbaiev, un om de afaceri kazah a cărui fiică a fost căsătorită cu nepotul lui Nursultan Nazarbaiev, include printre altele o vilă de 140 de milioane de lire sterline pe Baker Street și un conac de lux pe Bishops Avenue din Londra, cunoscut sub numele de „Billionaires Row”. Sunninghill Park, fosta casă a Prințului Andrew și a fostei sale soții Sarah Ferguson, a fost vândută lui Timur Kulibaiev pentru suma de 15 milioane de lire sterline în 2007, cu 3 milioane de lire sterline peste prețul pieței.

Și alți apropiați ai regimului Nazarbaiev au achiziționat proprietăți în Marea Britanie. O fiică a magnatului cuprului Vladimir Kim deține un apartament de 27,5 milioane de lire sterline în One Hyde Park, complexul de lux din spațiului verde central al capitalei. Bancherul Aigul Nurieva, pe care Rakhat Aliev l-a numit administrator al finanțelor familiei Nazarbaiev deține o proprietate de 5,6 milioane de lire sterline, în Regents Park, citat de ziare.com.

Control asupra industriei de petrol și gaze

„Această cifră de 530 de milioane de lire sterline este posibil să fie doar vârful aisbergului”, a spus Thomas Mayne, de la Chatham House, care a cercetat corupția în Asia Centrală. „Am aflat doar despre unele dintre marile proprietăți din Regatul Unit datorită investigațiilor Agenției Naționale de combatere a Criminalității (NCA) și investigațiilor asociate. Probabil că sunt mult mai multe.”

Dar nu numai persoanele din interiorul regimului își păstrează averea la Londra, ci și adversarii regimului, inclusiv bancherul Mukhtar Abliazov, a cărui cădere dramatică din grația lui Nazarbaiev a dus la urmărirea sa în toată Europa, în ultimul deceniu. Abliazov, care a susținut public protestele actuale, deține cinci proprietăți în capitala Marii Britanii, dintre care două costă 18 milioane de lire sterline fiecare. În prezent, locuiește în Franța, după ce și-a pierdut statutul de azil în Marea Britanie pentru că nu și-a dezvăluit bunurile.

„Statul a fost folosit de către elita conducătoare din jurul familiei Nazarbaiev și de asociații lor cheie, pentru a aduna o cantitate enormă de bani. Și au făcut asta preluând controlul asupra industriei de petrol și gaze”, a spus John Heathershaw, profesor asociat de relații internaționale la Universitatea din Exeter și coautor al recentului raport Chatham House.

El pune și pe seama stilului de viață de lux și bogăției familiei conducătoare din Kazahstan și a asociaților acestora protestele actuale.

De-a lungul anilor, oamenii din Kazahstan au ajuns să afle despre aceste stiluri de viață, iar acest lucru s-a acumulat pentru a crea resentimente enorme”, a spus Heathershaw.

Deși președintele Nursultan Nazarbaiev a demisionat în 2019, după 29 de ani la conducerea țării, sistemul său de distribuire a beneficiilor economice ale țării către apropiați a rămas în vigoare.

162 de persoane din țară dețin 50% din averea Kazahstanului

Potrivit unui raport din 2019 al KPMG, 162 de persoane din țară dețin 50% din averea Kazahstanului. Plățile secrete și firmele offshore au fost de multă vreme o caracteristică a vieții elitelor din Kazahstan, unde giganții energetici din SUA și Marea Britanie au concurat pentru accesul la zăcămintele sale de petrol și gaze în anii 1990.

Așa cum a subliniat recent jurnalistul kazah Dmitri Mazorenko pentru Open Democracy, inegalitatea din țară s-a deteriorat în timpul pandemiei, când lista oficială a miliardarilor a crescut de la patru la șapte –dar kazahii de rând au recurs la împrumuturi pentru a face față prețurilor ridicate și inflației.

Guvernul britanic se confruntă cu acuzații că a permis elitei conducătoare din Kazahstan să investească în secret o mare parte din averea țării pe piața imobiliară din Londra, pentru că nu a introdus noile legi promise privind transparența.

Fostul prim-ministru David Cameron s-a angajat la un summit anticorupție de la Londra, în 2016, că Regatul Unit va pune capăt proprietății secrete offshore. Cinci ani mai târziu, un registru al proprietarilor străini cu proprietăți în Regatul Unit încă nu a fost introdus.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ