Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban a venit cu un șir de propuneri, pe canalul său de Telegram, pentru a depăși actuala criză energetică, în condițiile în care data de 20 este termenul limită de plată a avansului către Gazprom.
În cazul în care nu se achită avansul de 60 mil. USD, Gazprom ar urma să sisteze livrările către Republica Moldova.
Ceban a propus ca Guvernul să majoreze compensațiile oferite consumatorilor finali, să întoarcă TVA-ul companiei Moldovagaz în valoare de cel puțin 22 de milioane USD, să obțină împrumuturi externe pentru a ajuta întreprinderile de stat din sectorul termoenergetic să achite consumul de gaz etc. Vadim Ceban s-a adresat și conducerii Gazprom să ofere o nouă vacanță de plată pentru consumul de gaz.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că în prezent Guvernul analizează mai multe opțiuni pentru depășirea crizei din domeniul gazelor, inclusiv prin achitarea anticipată a compensațiilor.
În data de 22 noiembrie 2021, Gazprom anunța că Republica Moldova riscă să rămână fără gaz în cazul în care timp de 48 de ore nu-și achită plata pentru gazul consumat în luna octombrie și noiembrie în sumă de 74,2 mil. USD circa 1,5 miliarde de lei.
Ulterior, la 26 noiembrie, Guvernul a alocat cei 1,3 miliarde de lei Energocom, care a preluat datoria Termoelectrica către Moldovagaz. Banii alocați au fost utilizați de Energocom pentru stingerea datoriei furnizorului de căldură din perioada anilor 2002 – 2008, dar și a plății pentru gazului din luna octombrie și noiembrie.
Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului precedent printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.