Kremlinul își trage cenușă la turta sa. Parlicov: Rușii sunt gata să ne dea gaz mai ieftin, dar vor un dialog politic

18 Ian. 2022, 10:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Ian. 2022, 10:40 // Actual //  Lupu Eduard

Atunci când partea moldovenească a spus că nu discută politic, ci strict pe contractul la gaz, partea rusă a încercat să demonstreze că nu poți discuta contractul la gaz fără politică. Și asta pentru că gazul este politică în relațiile Rusiei cu Europa și ei au încercat să aducă subiectele politice și la masa de negocieri cu Republica Moldova, a explicat expertul în energetică, Victor Parlicov în cadrul emisiunii „În Profunzime”.

Expertul susține că tot ce-i peste 70 USD este peste costurile Gazpromului de a livra gaz în Republica Moldova până la hotar. „Tot ce este mai sus este marja de manevră a concernului rus”.

Parlicov a vorbit despere actuala formulă de achiziție a gazului și a spus că pe formula spot, Federația Rusă poate jongla cu prețurile.

Formula spot poate fi mult mai ușor de manipulat de Gazprom decât prețul produselor petroliere. Or, dezavantajul nu e atât spotul cât impredictibilitatea prețurilor la gaz, care sunt în avantajul Rusiei”, a menționat Parlicov.

Expertul susține că Moscova este dispusă să ofere un discount al prețului la gazul livrat Republicii Moldova, dar sunt anumite condiții

Se dorește de partea rusă o intrare pe dialog politic. Ei sunt gata să cedeze la preț, deoarece au alte obiective mai importante – problema transnistreană, securitatea Republicii Moldova. Dar care sunt concesiunile înaintate nu vom afla atâta timp cât nu va exista un dialog. Asemenea negocieri nu ar fi o premieră pentru Federația Rusă. În 2008-2009 ucrainenii au obținut reducerea de 100 USD la gaz pentru staționarea trupelor în Crimeea, cu ce s-a terminat, am văzut în anul 2014”, a opinat Parlicov.

Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 18:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 18:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, se pregătește o posibilă abolire a regulii care impune autorizarea Băncii Naționale pentru deținerea a peste 1% din acțiunile băncilor. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a dezvăluit această intenție într-un interviu acordat Reuters. Potrivit declarațiilor sale, regula actuală, introdusă ca măsură temporară pentru creșterea transparenței și îmbunătățirea guvernanței în urma fraudei masive din sistemul bancar al țării în 2014-2015, ar putea fi eliminată în acest an, pe măsură ce țara își propune să extindă piețele de capital.

Anca Dragu a subliniat că regula este considerată o măsură dură și restrictivă, temporară până când Banca Națională va putea implementa alte instrumente pentru asigurarea integrității sistemului bancar. Aceasta a menționat că există motive să se creadă că măsura a avut un impact pozitiv și că perioada sa temporară se apropie de final.

În cadrul eforturilor de reformare a sistemului bancar, BNM colaborează cu experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Monetar Internațional pentru dezvoltarea unei legislații care să permită eliminarea acționarilor neprietenoși de pe piață. Abolirea regulei care limitează deținerea acțiunilor la 1% va facilita planurile de a oferi public acțiuni ale celei mai mari bănci din țară, maib, prin intermediul unei oferte publice inițiale la Bursa de Valori București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău