Guvernul vine cu măsuri de compensare la factura pe energie termică pentru consumatorii casnici. Acestea sunt îndreptate în special pentru cetățenii care fac parte din familiile social-vulnerabile și persoanele în etate, precum și pentru cei care sunt conectați la sistemul centralizat de încălzire și nu-și pot controla consumul în această perioadă, scrie Realitatea.md.
„În ultimele săptămâni am monitorizat în de aproape implementarea programelor de compensații în contextul crizei gazelor și am căutat împreună cu colegii soluții pentru creșterea suportului pe care îl oferim oamenilor în sezonul de încălzire” a spus Natalia Gavrilița.
Prin urmare cabinetul de miniștri au luat decizia de a face modificări la legislație și buget pentru a putea permite creșterea compensațiilor oferite de Guvern pentru consumatorii de agent termic. Șefa Guvernului a menționat că este vorba de două modificări care duc la scăderea facturilor pentru cele mai vulnerabile familii. În acest sens, s-a decis:
- Crește volumul compensat de Guvern din factura la agent termic. Prin urmare, dacă în noiembrie și decembrie au fost compensate 67% din creșterea de tarif în comparație pentru luna octombrie, începând cu luna ianuarie vor fi compensate 80% din creșterea de tarif.
- Executivul a decis și majorarea volumului acoperit de compensație. Astfel, dacă în luna noiembrie și decembrie a fost compensată o Gigacalorie, începând cu factura pentru ianuarie, Guvernul vine cu inițiativa de a compensa până la la 1,5 Gigacalorii.
Așadar, suma maximă a compensație oferită de Guvern la factura pentru agentul termic ar urma să crească de la 450 de lei pe lună la 815 lei.
„Intervenim anume pe acest tip de consumatori. În medie, familiile care consumă agent termic din sistemele centralizate sunt mai sărace decât cele care au centrală autonomă. E vorba de 210 de mii de gospodării din Chișinău și Bălți, în mare parte din blocuri vechi, cu o pondere mari de pensionari. Doar 5% din aceste gospodării pot să controleze volumul de căldură consumat, restul 95% nu pot controla volumele consumate, nu pot face economii, nu pot pune căldura pe pauză noapte, nu pot seta temperatura”, a spus prim-ministra.
Guvernul a mai decis să simplifice în această perioadă ajutorul pentru perioada rece a anului pentru familiile nevoiașe. Unul din factorii care produce întârzieri la acordarea acestui ajutor îl reprezintă sistemul de evaluare a averii beneficiarului. Din cauza acestei condiții sunt peste 20 de mii de familii care nu se califică prin acest sistem și nu pot accesa ajutorul pentru perioada rece a anului.
„Am decis să scoatem acest criteriu în acest an pentru acordarea acestui ajutor. Este o derogare pe perioadă de criză. Mai multe familii cu venituri mici vor putea accesa ajutorul, iar procesul de acordare se va simplifica foarte mult”, a conchis Natalia Gavrilița.