Vrei să știi cum se lucrează într-o instituție publică? Președinția invită studenții și absolvenții la stagiu

18 Ian. 2022, 15:45
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
18 Ian. 2022, 15:45 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Președinția Republicii Moldova lansează un program de stagii pentru viitorii profesioniști. Candidații pot depune dosarul pentru stagiu în diverse departamente ale instituției prezidențiale, precum și în cadrul echipei de consilieri ai Președintelui Republicii Moldova. Termenul limită de înscriere la concurs este data de 31 ianuarie curent.

„Ești student sau ai absolvit recent facultatea? Ești activ, creativ și motivat să obții o nouă experiență? Vrei să știi cum se lucrează într-o instituție publică? Te invităm în echipa noastră, a Administrației Prezidențiale! Oferim, pentru tineri ambițioși, un program de stagiu cu durata de trei luni, în mai multe departamente ale instituției.”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Astfel, studenții și cei care au absolvit recent facultatea au posibilitatea să efectueze un stagiu cu durata de 3 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 6 luni în echipa Administrației Prezidențiale.

Ce interesați pot realiza stagiul în unul din departamentele:
• Direcția juridică
• Direcția informare și comunicare cu mass-media
• Direcția politică internă
• Direcția relații externe și protocol
• Direcția petiții și audiență
• Direcția management al documentelor
• Secția e-administrare și securitate informațională
• Serviciul resurse umane
• Direcția generală administrare patrimoniu

Echipa de consilieri:

• Consilier în domeniul economic – Veaceslav Negruța
• Consilier în domeniul educației și cercetării – Valentina Chicu
• Consilier în domeniul culturii – Angela Brașoveanu Erizanu
• Consilier pentru relațiile cu diaspora – Elena Druță
• Consilier pentru comunicare publică – Sorina Ştefîrţă

Condițiile înaintate față de candidați:

• Student în ultimul an la licență, masterat sau doctorat, sau absolvent recent al unuia dintre aceste niveluri de studii;
• Student cu studiile în țară sau în străinătate;
• Motivație, creativitate și flexibilitate.

Dosarele candidaților trebuie să conțină  Curriculum vitae (CV), Scrisoare de motivare și Certificatul ce confirmă efectuarea studiilor în cadrul instituției de învățământ/copia diplomei de studii. Dosarul urmează a fi expediat la adresa de e-mail internship@prm.md.

Concursul va include proba de interviu. Această etapă va avea loc la sediul Președinției Republicii Moldova: mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 154.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 16:25
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
26 Apr. 2024, 16:25 // Slider //  Soroceanu Olga

În 8 raioane din țară refugiații din Ucraina și moldovenii își croiesc drumul spre succes prin cursurile profesionale oferite de Helvetas Moldova și Asociația pentru Formare Antreprenorială și Dezvoltare. Printre ei se numără și Victoria Covalciucenco, o tânără din Ucraina hotărâtă să-și urmeze pasiunea pentru mașini și să devină mecanic auto.

„Întotdeauna am fost interesată de mașini. Motivația mea este să înțeleg mai bine mașinile, poate în viitor să-mi creez propriul service auto, o afacere, ca să pot avea propriul autoturism și, dacă Doamne ferește se strică, să îl pot repara singură.”

Aceste cursuri, parte a proiectului „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, au fost gândire pentru a oferi oportunități de formare și reprofilare profesională pe piața muncii din Moldova,atât pentru localnici, cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici. 

„Cursurile profesionale sunt o altă componentă a asistenței pe care o oferă organizația Helvetas, adresată populației vulnerabile, inclusiv refugiaților din Ucraina. Sunt cursuri cu durată scurtă, până în trei luni, ceea ce le face mai accesibile pentru marea parte a populației, care are și alte îndatoriri”, menționează Clara Abdullah, ofițer de comunicare Helvetas Moldova.

Datorită ofertei diverse de cursuri, axate pe cunoștințe practice,, beneficiarii au șansa să își descopere pasiunile și să-și dezvolte noi competențe profesionale într-un mediu propice. Ludmila Bordea participă la cursul de operare a calculatorului,  vrând să demonstreze că rolul de tânără mamă poate fi îmbinat cu cel de studentă și ulterior, cu cel de angajată.

„Vreau să fac o schimbare, să fie mai ușor pe viitor, ca să poți să lucrezi chiar și de acasă. Dacă ești în concediu de maternitate, cu bazele de date se poate munci și de acasă.”, precizează Ludmila.

Cursurile vin în sprijinul participanților cu oportunități de învățare practică, dar și cu suport și inspirație pentru găsirea unei cariere Vladimir Vintilescu, participant la cursul de sudură electrică, vede în această oportunitate  o poartă către un viitor stabil și promițător acasă, în Moldova. E ceva nou și interesant. Deci eu văd în asta viitor.

La moment, peste 300 de persoane beneficiază de cursurile profesionale și de limbi străine, care au loc în raioanele Chișinău, Anenii Noi, Ialoveni, Bălți, Soroca, Drochia, Edineț și Ocnița.

Cursurile de formare profesională sunt oferite în cadrul proiectului „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS/EPER Moldova, cu sprijinul Guvernului Elvețian. Partener strategic de implementare: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău