Criza energetică ar putea duce la creșterea prețurilor. Primark reduce 400 de poziții de management în magazine

20 Ian. 2022, 14:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2022, 14:04 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania din spatele retailerului Primark și băuturilor Ovaltine și Twinings reduce locuri de muncă și crește unele prețuri pe măsură ce inflația influențează costurile.

AB Foods (ABF) a declarat că va reduce 400 de locuri de muncă de management în magazinele Primark, ca parte a unei eforturi de simplificare a structurii de management. Grupul a spus că costurile mai mari ale energiei și transportului ar putea duce la creșterea prețurilor.

Compania a spus că schimbările de locuri de muncă de la Primark urmăresc „să ofere o responsabilitate mai clară, o flexibilitate mai mare și mai mult sprijin managerial în atelier”.

Primark, care are 29.000 de angajați în total în 191 de magazine din Marea Britanie, a declarat că se va consulta cu personalul în următoarele două luni.

Kari Rodgers, director de retail Primark pentru Marea Britanie, a declarat: „Modificările pe care le propunem vor oferi o structură de management simplificată și mai consistentă în toate magazinele noastre, vor oferi mai multe oportunități de progres în carieră și vor oferi o mai mare flexibilitate.

„Suntem acum concentrați pe sprijinirea colegilor noștri care sunt afectați de aceste modificări propuse și vom trece prin procesul de consultare”.

Detaliile privind planurile de reducere a locurilor de muncă au venit în momentul în care Primark a dezvăluit că a avut un impact asupra tranzacțiilor recente, deoarece varianta Omicron a coronavirusului a ținut cumpărătorii departe de magazine.

Grupul a spus că vânzările comparabile ale Primark din Marea Britanie au fost cu 10% mai scăzute în cele 16 săptămâni până la 8 ianuarie, în comparație cu nivelurile pre-pandemie de acum doi ani, numărul de cumpărători fiind afectat de creșterea rapidă a cazurilor de Omicron.

Dar ABF a spus că numărul de cumpărători și tranzacționarea s-au îmbunătățit de atunci, pe măsură ce temerile Omicron s-au diminuat și a adăugat că vânzările similare au fost mai mari în comparație cu un an mai devreme, când magazinele au fost închise din cauza măsurilor de blocare.

Vânzările totale la nivelul întregului grup la Primark, care nu are o operațiune online, au fost cu 36% în avans față de an, a adăugat acesta.

ABF a spus că problemele lanțului de aprovizionare au început să se atenueze din toamna trecută, deși încă înregistrează unele întârzieri în porturi și cu transporturile.

Compania a declarat: „În afacerile noastre cu produse alimentare, zahăr, ingrediente și agricultură am observat o escaladare a costurilor energiei, logisticii și mărfurilor. „Am implementat planuri de compensare a acestora prin economii de costuri operaționale și, acolo unde este necesar, prin implementarea creșterilor de preț”.

Cu toate acestea, în ciuda presiunilor inflaționiste, Primark nu va crește prețurile pentru gama de primăvară/vară, a declarat șeful financiar al ABF reporterilor.

„Prețurile Primark pentru consumator vor rămâne acolo unde sunt”, a spus John Bason. „Este încuiat și încărcat”.

Alți retaileri au semnalat creșteri ale prețurilor, inclusiv Superdry. Șeful Julian Dunkerton a spus că prețurile vor crește cu aproximativ 2% din cauza creșterii costurilor.

Dar el a spus că Superdry va putea, de asemenea, să compenseze unele creșteri ale costurilor prin reducerea numărului de articole pe care retailerul le are la vânzare, lucru care a făcut parte din planul Superdry încă de dinainte de Covid-19.

Rival Next a semnalat creșteri ale prețurilor de 3,7% în prima jumătate a anului 2022 și de 6% în a doua jumătate din cauza tarifelor de transport mai mari și a costurilor de producție crescute. Marks & Spencer a dat de înțeles, de asemenea, că sunt posibile creșteri de preț.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 15:13
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
02 Mai 2024, 15:13 // Slider //  bani.md

Parlamentul Bulgariei a votat pentru interdicția oricărei forme de publicitate în mass-media a jocurilor de noroc. Interdicțiile au fost votate pe 30 aprilie și vor intra în vigoare la 3 zile după adoptate. Acestea vizează promovarea la TV, radio, în presa scrisă și online, dar și pe pagini web, în general. Excepție de la aceste reguli se face doar pentru Loteria Națională a Bulgariei.

Inițiativa a venit de la două formațiuni politice – GERB/ (Grazhdani za evropeysko razvitie na Bulgariya) și DPS (Dvizhenie za prava i svobodi). Noua lege permite doar publicitatea pe panouri, amplasate la o distanță de cel puțin 300 de metri de instituții de învățământ. Operatorii mai pot plasa bannere pe fațadele sălilor cu aparate de joc și ale cazinourilor. Este permisă publicitatea în săli de sport și pe inventar sportiv, dacă acestea nu sunt destinate minorilor, scrie ziarulnational.md.

O condiție suplimentară prevede că 10% din suprafața bannerelor trebuie să fie rezervată pentru sintagma ”Jocurile de noroc pot provoca dependență”. Anunțurile publicitate nu pot conține cifre, ci doar denumiri, tipuri și varietăți de jocuri de noroc, extrageri de loterie și anunțare a rezultatelor câștigurilor.

Loteria de stat a fost exceptată din șirul de interdicții pe motiv că este obligată, prin lege, să aloce o parte din profiturile sale pentru activități legate de sport și sănătate. Operatorii privați nu aveau o astfel de obligațiune până acum.

Autorii au propus, de asemenea, ca operatorii de jocuri de noroc autorizați să-și păstreze dreptul de a sponsoriza evenimente sportive, culturale, de sănătate. Iar contribuțiile obligatorii din profitul acestora să fie divizat, egal, între ministerele Tineretului și Sportului și Sănătății. Acum, veniturile din jocuri de noroc ajung doar la Ministerul Tineretului și Sportului.

De asemenea, operatorii de plăți vor avea interdicții să proceseze plăți de la și spre operatorii de jocuri de noroc fără licență.

În Republica Moldova interdicțiile pentru publicitatea jocurilor de noroc au fost aplicate de la 1 ianuarie 2022. Autoritățile au decis să revină, însă, la acest subiect și să relaxeze o parte din prevederi legate de publicitate. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, acest lucru va permite, printre altele, creșterea finanțărilor pentru sportul profesionist și de amatori.

Mai mult, proiectul noii legi a sportului, care a trecut de etapa consultărilor publice și urmează să fie propus Guvernului pentru avizare, prevede finanțarea sportului profesionist și de amatori, inclusiv, din veniturile de la pariuri sportive și alte tipuri de jocuri de noroc.

Jocurile de noroc în Republica Moldova sunt gestionate de întreprinderea de stat ”Loteria Națională a Moldovei” (LNM) și reprezintă monopol de stat.

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului. Relaxarea interdicțiilor de publicitate, precum și combaterea mai eficientă a jocurilor de noroc neautorizate vor permite statului să obțină venituri mai mari, care să fie folosite pentru dezvoltarea sportului și a altor proiecte sociale și economice.

Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comunicat că anume din contul unui credit oferit de LNM au fost achitate practic salariile feroviarilor pentru luna decembrie 2023.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău