A fost lansată platforma de instruire la distanță în domeniul legislației muncii

20 Ian. 2022, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Ian. 2022, 15:16 // Actual //  Lupu Eduard

Platforma www.instruiri.cnpm.md vine în ajutorul angajatorilor, specialiștilor din sfera resurselor umane, precum și al celor interesați de domeniul legislației muncii, și a fost dezvoltată de Confederația Națională a Patronatului din Moldova (CNPM) cu asistența Organizației Internaționale a Muncii (ILO), informează TRIBUNA.

Platforma conține cinci module gratuite de instruire cu privire la perfectarea și realizarea relațiilor individuale de muncă, răspunderea în relațiile de muncă, controlul respectării legislației muncii, soluționarea litigiilor de muncă, securitatea și sănătatea în muncă, precum și dialogul social în relațiile de muncă. Pe lângă accesul direct la programele interactive de instruire, utilizatorii înregistrați pe platformă vor putea participa la seminare online, care vor fi organizate periodic de CNPM și vor putea descărca șabloane de acte necesare în anumite situații ce țin de relațiile de muncă.

Utilizatorii platformei își pot organiza individual termenele de învățare, ceea ce înseamnă că pot face pauze atunci când doresc, iar sistemul le va urmări oricum progresul când revin la modul. Participanții care vor urma toate cele cinci module de instruire vor putea obține la sfârșit un certificat din partea CNPM, ce va confirma cunoștințele obținute.

Vladislav Caminschi, director executiv al CNPM: „Criza provocată de COVID-19 a accentuat și mai mult problemele de pe piața muncii și ne-a determinat să extindem noul serviciu și să creăm un instrument inovator, ce va putea răspunde nevoilor actuale ale tuturor actorilor relevanți de pe piața muncii. Cu asistența financiară și expertiza oferită de ILO pentru dezvoltarea platformei, elaborarea curriculumului și a materialelor de formare, am reușit să creăm un instrument util privind organizarea și dezvoltarea relațiilor de muncă atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Vom continua să dezvoltăm această platformă pentru ca ea să devină o resursă de referință pentru toți cei interesați de legislația muncii și să le ofere reperele necesare în activitatea profesională zilnică” .

Platforma www.instruiri.cnpm.md a fost dezvoltată în baza unui serviciu de formare în dreptul muncii, creat de CNPM cu asistența financiară și metodologică a ILO, pentru a sprijini angajatorii să cunoască și să aplice corect legislația muncii pe durata și la încetarea raporturilor de muncă.

Lansarea platformei e-learning în domeniul legislației muncii a fost salutată de reprezentanții mai multor companii. Unul dintre ei, Alexei Ciorap, din cadrul întreprinderii SUPRATEN, a menționat:

„Este un instrument util și necesar nu doar pentru angajatori, dar și pentru specialiștii în resurse umane din cadrul oricărei întreprinderi. Platforma este bine structurată și prietenoasă, de aceea cred că ne va ajuta să economisim mult timp și efort în procesul de informare și identificare a răspunsurilor la întrebările care apar în activitatea noastră cotidiană”.

Notă: Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova este o organizație umbrelă a mediului de afaceri, împuternicită legal să promoveze și să apere interesele legitime ale membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, sindicatele și alte persoane juridice. Membri ai Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova sunt federații și asociații patronale din majoritatea ramurilor economiei naționale, precum și o serie de companii mari. În calitate de partener social, CNPM participă la dialogul social tripartit la nivel național, negociază convenții colective la nivel național, examinează și avizează proiecte de legi și reglementări pe probleme economice și sociale, înaintează propuneri de politici în vederea îmbunătățirii activității de întreprinzător şi crearea condiţiilor de atragere a investiţiilor străine.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău