Mexicul a înregistrat 33.308 de asasinate în 2021, în medie 91 pe zi, în scădere cu 3,6 puncte procentuale în raport cu doi ani precedenţi, potrivit cifrelor oficiale dezvăluite joi, informează vineri AFP, citat de ziare.com.
Şase state din totalul celor 32 concentrează 50% dintre victimele omuciderilor”, a anunţat secretarul (ministrul) securităţii publice al Mexicului, Rosa Icela Rodriguez.
Este vorba de statul Mexico din jurul capitalei şi de Guanajuato (centru), de Baja California şi de Chihuaha (nord) de-a lungul frontierei cu SUA şi de alte două state-cheie în ceea ce priveşte traficul de droguri, Jalisco şi Michoacan (vest).
Constatăm o tendinţă de scădere”, şi-a exprimat satisfacţia, în timpul unei conferinţe, ministrul din guvernul de stânga al preşedintelui Manuel Lopez Obrador.
Un record de 34.690 de omucideri a fost înregistrat în 2019, apoi 34.554 în 2020, an în care s-au redus activităţile sociale în contextul pandemiei.
Circa 340.000 de persoane au fost ucise din 2006 încoace, dată la care fostul preşedinte Felipe Calderon a declarat un război total traficului de droguri.
Mexicul numără de asemenea peste 95.000 de persoane dispărute, potrivit cifrelor Comisiei Naţionale de Cercetare.
Dispariţiile au început cu „războiul murdar” al autorităţilor mexicane împotriva mişcărilor revoluţionare de stânga, în anii 1960-1980. Numărul dispariţiilor a explodat, la fel ca cel al asasinatelor, începând din 2006.
În pofida acestor violenţe, Mexicul, ţară cu 128 de milioane de locuitori, figurează pe poziţia a şaptea în topul celor mai turistice ţări din lume, cu 45 de milioane de vizitatori în 2019, potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT).
Violenţa a afectat în 2021 staţiunea balneară Tulum din golful Mexicului, unde doi turişti au fost ucişi la sfârşitul lui octombrie.
Alte zone foarte turistice, precum statul Oaxaca (sud-vest), sunt relativ sigure.