„Singuri în fața pandemiei”. MĂR supărată rău pe autorități: Pentru HoReCa din nou sunt cele mai dure restricții

21 Ian. 2022, 13:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Ian. 2022, 13:27 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Într-o postare pe Facebook, Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) se arată nemulțumită de deciziile autorităților pentru HoReCa, în contextul prevenirii răspândirii cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus.

Astfel, MĂR învinuiesc autoritățile de faptul că „adoptă măsuri de dragul măsurilor, în fugă, fără a avea o strategie clară și cel mai important fără a putea explica cum ele vor influența pozitiv evoluția noului val pandemic.”

HoReCa

„Autoritățile au rămas repetente la capitolul învățare/adaptare și din nou sunt în urma valului:
1. În continuare iau decizii care defavorizează anumite sectoare ale economiei. Pentru HoReCa din nou sunt cele mai dure restricții – activitate redusă, de la 7:00 până la 22:00, având deja impusă activitatea la capacitate redusă, 50% din sală + prezentarea certificatului COVID.
Da, HoReCa nu va lucra după 22, restul agenților economici vor lucra.
Toate aceste decizii parcă sunt luate din inerție. Deja s-a demonstrat că restricțiile aplicate pentru domeniul HoReCa nu influențează creșterea sau scăderea numărului de cazuri de infectare. Pe când, restricțiile aplicate altor domenii influențează semnificativ. Doar că, în aceste domenii, în ultima vreme, nici restricțiile nu prea s-au respectat și nici controale din partea statului nu prea au fost. „COVIDUL era ocupat, pentru că era la restaurant, în așteptarea autorităților.”
Dacă autoritățile și-ar dori controlul pandemiei, atunci logică ar fi fost micșorarea și controlul fluxului de oameni și a aglomerărilor unde nu se respectă normele sanitare. Dacă autoritățile nu pot face față, atunci stoparea oricărei activități după 22.00 trebuie să fie pentru toți.
2. Restricțiile și controlul abuziv se impune unităților economice organizate, atât logistic cât și sanitar. Ele sunt ușor controlabile. Cu sau fără pandemie aceste norme sunt respectate.
Logic ar fi ca restricțiile și controlul cel mai drastic să fie acolo unde sunt aglomerări, care nu sunt în prezent controlate, monitorizate și gestionate. Începând de la transport și terminând cu piețe.
3. Introducerea selectivă a certificatelor obligatorii.
COVIDUL nu stă doar la masa din restaurant așa cum cred autoritățile. Orice vizită la bancă sau la Hypermarket înseamnă coadă ceafă-n-ceafă. Iar persoanele care vor rămâne în oraș după 22, vor migra dintr-un mediu controlabil și gestionat sanitar, în medii despre care nimeni nu știe nimic, acolo unde certificat COVID nimeni nu cere. Apropo, accesul în instituțiile de stat tot e strict în baza certificatului COVID? Sau nu?
4. Organele de control vor verifica HoReCa până o să rămână scrum.
Valurile pandemice de până acum ne-au arătat o legitate tristă. Statul nu verifică instituțiile de stat și nu gestionează drastic fluxul de persoane care vor să beneficieze de servicii publice. În schimb, statul verifică până la sânge agenții economici, acolo unde este control și ordine. Controalele abuzive vor deveni din nou un instrument de știri și materiale denigratoare.
5. Apropo despre stat și lipsa de consecutivitate sau responsabilitate.
Chiar dacă autoritățile au instituit stabilirea măsurilor restrictive după coduri, majoritatea autorităților locale nu sunt nici la curent în ce cod este raionul/localitatea, ce restricții trebuie aplicate și mai ales unde un agent economic sau un om simplu poate găsi aceste decizii. Cel mai întâlnit răspuns este – nu știm.
6. Restricții discriminatorii. Nicio responsabilitate, niciun ajutor.
De mai mult timp, domeniul HoReCa este în situația în care e închis cu ușile deschise. Asta deși are salariați, are datorii din carantina 2020 și mai are și facturi de trei ori mai mari. Actuala guvernare este la fel de absentă ca și fostele guvernări. În esență nu s-a schimbat nimic, fiecare supraviețuiește cum poate.”
Astfel, MĂR consideră că măsurile propuse de autorități nu sunt eficiente, iar sectorul HoReCa, ca de obicei este neglijat.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Proprietarii de apartamente sunt nevoiţi să facă reduceri mari în oraşe importante ca Liov şi Kiev, din cauza războiului din Ucraina, anunţă Aleph News.

Războiul din Rusia face ravagii şi în domeniul imobiliar. Proprietarii de apartamente sunt nevoiţi să facă reduceri imense în oraşe importante ca Liov şi Kiev. Preţurile au scăzut dramatic în Kiev, capitala Ucrainei, oamenii temându-se să mai investească bani în apartamente sau în chirii. Dovada: un apartament din Kiev, într-o zonă de lux, se închiriază cu 240 de euro pe lună.

Situaţia este asemănătoare în Liov şi în alte oraşe din vestul Ucrainei, unde salariile sunt mai apropiate de Europa, într-o ţară unde pensia este în medie 70 de euro, iar salariul minim nu trece de 190 de euro.

După eliberarea zonei Kiev de ocupanţii ruşi, unii locuitori au revenit, însă nu este loc de afaceri imobiliare. Vânzările de apartamente s-au blocat din cauza războiului, iar chiriile s-au prăbuşit.

Vitaliy Demchenko, agent imobiliar în Kiev, ajută zece persoane să-şi închirieze casele, însă a primit un singur telefon din partea unui potenţial chiriaş. Preţurile mult mai mici nu atrag pe nimeni, din cauza războiului.

Zone bune ale Kievului, unde chiria era aproape 300 de euro pe lună, nu mai sunt atractive pentru oameni nici măcar pentru 180 de euro pe lună.

„Nimeni nu vrea să închirieze un apartament chiar şi la astfel de preţuri”, a explicat Demchenko. În trei luni, valoarea apartamentelor şi a chiriilor a scăzut cu peste 30%.

În Liov, deşi oraşul pare ferit de război, situaţia este la fel de proastă. După invazia rusă a Ucrainei, piaţa imobiliară din Liov a „explodat” din cauza locuitorilor din Kiev şi alte zone ale Ucrainei care fugeau de război şi erau dispuşi să plătească oricât pentru o chirie. În acel moment, chiria în Liov pentru un apartament cu o singură cameră sărea de 950 de euro pe lună. Bucuria nu a ţinut mult, după eliberarea zonei Kiev, pentru că oamenii s-au întors acasă, iar acum apartamentele în Liov se închiriază cu aproximativ 250 de euro pe lună.

Agentul imobiliar Ruslana Artim spune că piaţa imobiliară s-a prăbuşit deja cu 30-40%.

O situaţie similară se observă şi în alte oraşe din vestul Ucrainei. Potrivit agenţiilor imobiliare, în Ivano-Frankivsk un apartament cu două camere se poate închiria cu 280 de euro pe lună. În Kalush, la 30 de kilometri de Frankivsk, un apartament cu un dormitor poate fi închiriat mult mai ieftin, pentru 90 de euro, în timp ce un apartament cu două dormitoare, pentru 190 de euro pe lună.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău