Într-o postare pe Facebook, deputatul PAS, Dumitru Alaiba susține că a înregistrat o inițiativă legislativă care limitează tranzacțiile cash la achiziția fierului vechi.
O să impunem o limită la tranzacțiile cash la achiziția deșeurilor metalice feroase și neferoase. Tranzacțiile mai mari de 10 mii de lei pe lună vor trebui efectuate doar prin transfer. Asta, pentru a transparentiza relațiile comerciale din sector și pentru a reduce evaziunea fiscală”, a explicat Alaiba.
În opinia lui Alaiba, ocupația de colectare a deșeurilor e caracteristică uneori cetățenilor cu venituri din cele mai mici, care s-ar putea să nu aibă un buletin valabil, darămite cont bancar.
Din acest motiv nu vrem să impunem un plafon prea jos. Prevederea dată o să afecteze doar persoanele care fac tranzacții lunare mai mari de 10 mii de lei”, a mai punctat Alaiba.
Acum câțiva ani, cea mai mare companie monopolist pe piața colectării fierului vechi era Metalferos. În 2019 a fost liberalizată piața și Metalferos și-a pierdut statul de monopolist. Acest lucru se vede și în încasările companiei. Ultimele date disponibile relevă că în anul 2019, compania a înregistrat un profit de 21,7 mil. de lei cu 40% mai puțin față de anul precedent.
Anterior, Metalferos a cărei acționar majoritar este statul a fost stoarsă de bani prin diferite scheme și companii căpușă.
În 2020 Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține controlul.
Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician.